Kitty Courbois: Repertoire - Toneel - Andere gezelschappen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Kitty Courbois. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.

Eenlevenlangtheater Kitty Courbois:


Andere gezelschappen

Kitty Courbois was in haar carrière vaak lang verbonden aan één gezelschap, ze is op dit moment al vanaf de oprichting in 1987 verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast speelde ze echter ook met regelmaat voor andere producenten. Zo vertolkte ze onder andere rollen in Loslopende vrouwen bij impresariaat Ghislebert Thierens, Zaterdag, zondag, maandag bij Zuidelijk Toneel Globe en De barones bij Joop van den Ende Theaterproducties.

Hieronder vindt u een overzicht van de voorstellingen die Kitty Courbois buiten haar lange verbintenissen aan de Nederlandse Comedie, Toneelgroep Baal en Toneelgroep Amsterdam om speelde, onder meer bij Het Amsterdams Toneel, Globe, Toneelgroep Theater en vrije producenten.

De verhuizing 156631.jpg

Jules Hamel, Ton Kuyl en Kitty Courbois in De verhuizing, Werkgroep Annemarie Prins, 1965. Foto Ad van Gessel. Collectie TIN.

Overzicht rollen Kitty Courbois bij andere gezelschappen

In 2012 trad Kitty Courbois op in een voorstelling waarbij ze voor het eerst van haar leven alleen op het toneel stond. Ze las gedichten voor die gerelateerd zijn aan haar eigen leven.

"Het is echt énig. Ik vind het heerlijk in dit kleine circuit, ik word overal zo gastvrij ontvangen. Ik kom in theaters waar ik nog nooit van mijn leven ben geweest. Gisterenavond nog in Lochem, nu hier in Culemborg. Samen met maar één technicus het land in, het hele decor op de achterbank van de auto. Een tafel, een stoel en een koffer met foto's."

"Soms speel ik voor 120 mensen, soms voor 40. Poëzie loopt niet goed. Maar je maakt zoiets ook niet voor het grote publiek. En je hoeft die gedichten ook niet allemaal te snappen of te begrijpen, het gaat om het overbrengen van een gevoel."

Bron: De Volkskrant, 21 november 2012

Scènefoto's Kitty Courbois bij de andere gezelschappen

Teresa 153391.jpg Teresa 153393.jpg

Kitty Courbois in Teresa, 1972. . Foto: Jutka Rona. Collectie TIN.

Loslopende vrouwen 172490.jpg Loslopende vrouwen 172486.jpg

Trudy de Jong, Kitty Courbois en Ricky Koole en rechts: Kitty Courbois en Hans Cornelissen in Loslopende vrouwen, 1997. Foto: Leo van Velzen. Collectie TIN.