Kitty Courbois: Repertoire - Toneel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Kitty Courbois. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.


Eenlevenlangtheater Kitty Courbois:


Repertoire Kitty Courbois: Toneel

Na haar eindexamen in 1960 aan de Toneelschool van Arnhem, werd Kitty Courbois aangenomen bij de Nederlandse Comedie. Ze speelde daar elf jaar lang met veel succes, kreeg een nominatie én won de Colombina, de toneelprijs voor Beste vrouwelijke bijrol.

Ze speelde hierna talloze rollen bij onder andere Toneelgroep Baal en Toneelgroep Amsterdam.

Nederlandse Comedie

De Nederlandse Comedie ontstaat in 1950 vanuit het Haagse Comedia, onder leiding van Han Bentz van den Berg, Johan de Meester en Guus Oster. Het gezelschap beleeft zijn première met Nina, vertolkt door Mary Dresselhuys, en wordt in 1953 het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Amsterdam. Het repertoire bestaat voornamelijk uit klassieke stukken, zoals de Gijsbrecht van Aemstel van Vondel die jaarlijks wordt opgevoerd op Nieuwjaarsdag. Hieronder vindt u een chronologisch overzicht van de rollen die Kitty Courbois bij de Nederlandse Comedie speelde.

Kitty Courbois speelde tussen 1960 en 1971 zo'n 30 rollen bij dit gezelschap. Lees meer : Kitty Courbois: Repertoire - Toneel - Nederlandse Comedie

Toneelgroep Baal

In 1973 richt regisseur Leonard Frank Toneelgroep Baal op. Het gezelschap ging van start met zes vaste acteurs: Kitty Courbois, Marjon Brandsma, Els Ingeborg Smits, Rudolf Lucieer, Carol van Herwijnen en Hans Dagelet. Zakelijk leider was Hans Verhoeven en Willem Breuker werd huismuzikant en -componist. Leonard Frank wilde met Baal maatschappelijk betrokken en politiek geëngageerd theater maken. Het gezelschap is vernoemd naar het toneelstuk Baal van Bertolt Brecht en dit was ook de eerste productie van het nieuwe gezelschap. Deze eerste voorstelling was meteen een groot succes. Lees meer: Kitty Courbois: Repertoire - Toneel - Toneelgroep Baal

Toneelgroep Amsterdam

In 1987 fuseerden twee hoofdstedelijke gezelschappen, het Publiekstheater en Toneelgroep Centrum tot Toneelgroep Amsterdam. Kitty Courbois is sinds de oprichting aan het gezelschap verbonden. Zij speelde bij TA in talloze voorstellingen, waaronder Naar Damascus, Tragedie, Zomertrilogie, Phaedra, Na de zondeval en Hedda Gabler.

Lees meer: Kitty Courbois: Repertoire - Toneel - Toneelgroep Amsterdam

Overige gezelschappen

Kitty Courbois was in haar carrière vaak lang verbonden aan één gezelschap, ze is op dit moment al vanaf de oprichting in 1987 verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Daarnaast speelde ze echter ook met regelmaat voor andere producenten. Zo vertolkte ze onder andere rollen in Loslopende vrouwen bij impresariaat Ghislebert Thierens, Zaterdag, zondag, maandag bij Zuidelijk Toneel Globe en De barones bij Joop van den Ende Theaterproducties.

Lees meer: Kitty Courbois: Repertoire - Toneel - Andere gezelschappen