Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Kees Holierhoek (1941) is een Nederlands schrijver van proza, toneelstukken, en scripts.

Holierhoek studeerde Nederlandse taal en letterkunde. In 1964 won hij de Reina Prinsen Geerligsprijs voor Slow -quick -quick -slow, en in 1982 en 1984 de Visser-Neerlandiaprijs voor zijn toneelstukken "Schaduw van het water", resp. "Ter dood veroordeeld". In 1986 werd hem de Edmond Hustinxprijs voor toneelschrijvers toegekend, samen met René Verheezen.

Holierhoek schreef vier afleveringen van de Nederlandse televisieserie Klaverweide, en werkte mee aan het script voor Soldaat van Oranje.

Hij is sinds 1986 voorzitter van de Stichting Lira. Daarnaast is hij voorzitter van de Stichting Rechtshulp Auteurs, en vicevoorzitter van de Stichting Reprorecht.

In 2009 kreeg hij opnieuw de ANV-Visser Neerlandia-prijs, nu voor zijn inzet voor de belangenbehartiging van drama- en scenarioschrijvers en andere auteurs in Nederland.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase als auteur of librettist

 
Als een kind - Studententoneel en Studentencabaret - 1966-05-05
Guerrilla - Studententoneel en Studentencabaret - 1969-02-08
Het vuurtje van de waarheid - Haagse Comedie - 1970-12-12
Vingers van de macht - Toneelgroep Centrum - 1977-01-14
Fietsen in het donker - Toneelgroep Centrum - 1977-01-14
Het leeuwendeel - Coïtus interruptus - Theater van het Oosten - 1992-05-21

Bibliografie

  • Hanen in de kloostertuin (1965)
  • Mark en de soldaten (1968)
  • Guerrilla (1969)
  • Fietsen in het donker (1971)
  • Vingers van de macht (1971)
  • Met vakantie (1979)
  • Harry Pizzicat (1984)

Bronnen