De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamKarin Haage
Geboren9 oktober 1928
Amsterdam
Overleden20 augustus 1983
Amsterdam


Biografie

Geboren: Hardebol, Hendrika Norberta Maria

Gehuwd met Wim van den Heuvel op 11-1-1955.

Ouders: Johannes Cornelis Hardebil (Familienaam vanaf 01-05-1948 Hardebol) Elisabeth Leopoldina Norbertha Maria Schreppers.

De Amsterdamse actrice Karin Haage (pseudoniem van Hendrika Norberta Maria Hardebol) werd na het eindexamen van de Toneelschool geëngageerd door toneelgroep Puck, vanaf 1961 toneelgroep Centrum. Tot zij in de beginjaren zeventig ziek werd, heeft zij daar talrijke rollen gespeeld. Opvallende vertolkingen liet zij zien als Claire in "De Meiden" van Genet, als de weduwe Begbick in "Man is man" van Bertolt Brecht en als de moeder in "Gered" van Edward Bond. Haar laatste rol was die van Shakespeares huishoudster in "Bingo" van Edward Bond. (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Karin Haage kwam in 1952 gediplomeerd van de toneelschool en debuteerde op 8 november van dat jaar als page van Paris en muzikante in "Romeo en Julia" bij toneelgroep Puck. Deze groep, die later overging in Centrum, is zij 23 jaar lang trouw gebleven, terwijl zij in die periode tevens frequent meewerkte aan televisieprodukties. Hierdoor werd zij bij jeugd vooral bekend als "Vrouwtje Bezemsteel". Karin Haage, die gehuwd geweest is met acteur Wim van den Heuvel, zag haar rol in "Gered" benoemd tot beste vrouwelijke bijrol van het seizoen 1969/70. Zij moest door een ernstige ziekte haar werkzaamheden beëindigen.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen