De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamKarin Haage
Volledige naamHendrika Norberta Maria Hardebol
Geboren9 oktober 1928
Amsterdam
Overleden20 augustus 1983
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel


Biografie

Karin Haage (1928-1983) was een Nederlandse actrice. Zij werd na het eindexamen van de Toneelschool, Amsterdam in 1952 geëngageerd door Toneelgroep Puck en zij speelde vanaf 1961 Toneelgroep Centrum.

Haar debuut was op 08-11-1952 als page van Paris in "Romeo en Julia" van William Shakespeare. Deze groep, die later overging in Toneelgroep Centrum, is zij 23 jaar lang trouw gebleven, terwijl zij in die periode tevens frequent meewerkte aan televisieprodukties. Hierdoor werd zij bij jeugd vooral bekend als "Vrouwtje Bezemsteel". Haar loopbaan bestond daarna uit verschillende rollen. Van 1952 tot 1961 speelde ze bij Puck. van 1961 tot 1963 bij Centrum. Haar rollen bestonden onder andere uit Zerbinette in "De Schelmenstreken van Scapin" van Molière Lisette in "De universele Erfgenaam" van Jean-François Regnard, Beatrice in "De Knecht van twee Meesters" van Carlo Goldoni, Juliette in "Het Dievenbal" van Jean Anouilh, en Claire in "De Meiden" van Jean Genet.

Tot zij in de beginjaren zeventig ziek werd, heeft zij daar talrijke rollen gespeeld. Opvallende vertolkingen liet zij zien als de hierboven genoemde Claire in "De Meiden" van Genet, als de weduwe Begbick in "Man is man" van Bertolt Brecht en als de moeder in "Gered" van Edward Bond. Haar laatste rol was die van Shakespeares huishoudster in "Bingo" van Edward Bond. .

Karin Haage zag haar rol in "Gered" benoemd tot beste vrouwelijke bijrol van het seizoen 1969/70. Zij moest door een ernstige ziekte haar werkzaamheden beëindigen.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Trivia

  • Zij trouwde op 11-1-1955 met de acteur Wim van den Heuvel
  • Haar ouders zijn Johannes Cornelis Hardebil (Familienaam vanaf 01-05-1948 Hardebol) en Elisabeth Leopoldina Norbertha Maria Schreppers.

Bronnen