Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Karel Eykman (1936) is een Nederlands schrijver van kinderboeken, dichter en tevens schreef hij liedjes.

Na het gymnasium studeerde hij van 1956 tot 1962 theologie aan de Universiteit van Utrecht. Hij trouwde met sociologe Pauline Heynsius.

Eykman werkte vervolgens als jeugdpredikant, eerst in Rotterdam en daarna in Amsterdam. Vanaf 1966 verwierf hij landelijke bekendheid met zijn bijbelverhalen op televisie. Als lid van het Schrijverscollectief werkte hij mee aan tv-programma's als De Stratemakeropzeeshow, De Film van Ome Willem, Het Klokhuis en Sesamstraat. Van 1977 tot 1987 was hij redacteur van de Blauw Geruite Kiel, de jeugdbijlage van Vrij Nederland waarin hij dichters lanceerde als Remco Ekkers, Ted van Lieshout en Wiel Kusters.

Eykman wil met zijn verhalen en gedichten de lezers inzicht geven in wat er rondom hen gebeurt zodat ze weerbaarder worden. Daarom plaatste hij de bijbelverhalen in een modern kader. Op die manier maakte hij de boodschap, God kiest voor de uitgestotene, herkenbaarder. In zijn jeugdromans legt hij de nadruk op persoonlijke ervaringen van de hoofdpersonen. Ook daarin kiest hij altijd partij voor belaagde jongeren.

Eykman hanteerde een ongekuiste stijl met veel uitdrukkingen uit de jongerentaal. Naam verwierf Eykman ook als dichter en liedjesschrijver. Hij dicht zowel voor kleuters als voor kinderen en tieners. Net als in zijn verhalen verwoordt hij herkenbare gevoelens in een eenvoudige taal die aansluit bij de spreektaal en wil hij zijn lezers helpen met hun problemen.

De basisschool Karel Eykman School in Amstelveen werd vernoemd naar hem.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase als auteur, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen

 
François Villon - Studententoneel en Studentencabaret - 1961-07-01
Charlie Chauffeur - Proloog - 1971-10-16
Klauns kinderen klauns - Pantomimetheater Carrousel - 1973-11-23
Kind toch, wat een taal! - Kindercabaret Potvoordrie - 1976-10-13
De vreselijk verlegen vogelverschrikker - Scapino Ballet - 1981-01-18
Doe normaal joh! - Jeugdtheater Wiedus - 1982-10-14
Piccolo paradiso - Stichting Theatergroep De Zwarte Hand - 1984-11-11
Het Bangedierenbos - Stichting Amsteltoneel - 1985-10-09
Liefdesverdriet - Stichting Theatergroep De Zwarte Hand - 1985-10-12
De zaak Jan Steen - Stichting Stormtheater - 1986-10-08
David en Goliath - Eva Bal's Speelteater - 1987-10-24
De Op Tilt Show - Het MUZtheater - 1988-09-21
De vreselijk verlegen vogelverschrikker - Bolderik - 1989-03-05
Wie verliefd is gaat voor - V.O.F. De Twee Futen - 1993-03-01
Tralala pierlala - Renée Kool - 1994-07-10
Op blote voeten door de nacht - V.O.F. De Twee Futen - 1994-10-05
Zeven maal Eva - V.O.F. De Twee Futen - 1997-05-05
Alles gaat voorbij en niks gaat over - V.O.F. De Twee Futen - 1997-05-05
Hans en Grietje - Stichting Jeugdtheater Hofplein - 2001-05-26

Bibliografie

  • 1961 - François Villon (openluchtspel)
  • 1969 - De werksters van half vijf en andere gelijkenissen
  • 1969 - Het begin
  • 1969 - Noach
  • 1971 - De nieuwe stad
  • 1972 - Zo moet het kunnen
  • 1973 - De eerste mensen
  • 1973 - De jongen en het meisje
  • 1973 - Ruth en Boaz
  • 1974 - De vreselijk verlegen vogelverschrikker (Zilveren Griffel)
  • 1976 - Woord voor woord (2 delen: Oude Testament en Nieuwe Testament)
  • 1976 - Mag ik meedoen (met A. Rampen)
  • 1976 - Het plantsoen
  • 1977 - De liedjes van Ome Willem
  • 1977 - De allerallersterkste
  • 1978 - Detectivebureau De Helpende Hand
  • 1978 - Hand
  • 1978 - Jarig
  • 1978 - De oversteekplaats
  • 1979 - Allemaal samen
  • 1979 - Het verhaal van Johannes en wat hij zag in zijn dromen
  • 1979 - De Gorterbuurt
  • 1980 - Alles proberen
  • 1981 - Liefdewerk oud papier
  • 1981 - Kouwe kunstjes
  • 1982 - Hoor eens even
  • 1983 - Liefdesverdriet (Gouden Griffel)
  • 1984 - Van alles wat voor iedereen
  • 1985 - Het fort van Sjako
  • 1988 - Sneeuwwitje en de zeven krakers
  • 1991 - Koppen dicht!
  • 1994 - Op blote voeten door de nacht
  • 1994 - Mijn hoofd in de wolken
  • 1996 - Link
  • 1998 - Als er een God is
  • 1999 - Rondje Rotjeknor
  • 2002 - Op wie ben jij?
  • 2003 - Zonder liefde ben je nergens
  • 2004 - Waar het om gaat
  • 2009 - Brugklassers, i.s.m. Caja Cazemier en Martine Letterie
  • 2010 - Het meisje met wie het nooit wat werd

Bronnen