De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamKabaret Ivo de Wijs

Informatie

Kabaret Ivo de Wijs is een van de meest toonaangevende cabaretgezelschappen van de jaren '70. Het gezelshap wordt in 1965 opgericht op initiatief van de Amsterdamse katholieke studentenvereniging Sint Thomas Aquinas. Ivo de Wijs meldt zich aan en daarnaast ook Pieter Nieuwint, Truus Kofflard, Els Hertoghs en Jasper Scholte. Zij spelen een aantal succesvolle optredens, geïnspireerd door Cabaret Lurelei, winnen ze in 1967 het Cameretten-festival. Hierna gaan De Wijs en Nieuwint verder met nieuwe leden Henk Smit en Aggie Nieuwint, die wordt omgedoopt tot Aggie Terlingen. In 1971 wordt Smit vervangen door Richard Fritschy. In deze samenstelling zal het Kabaret Ivo de Wijs tot 1977 optreden, waarna nog een laatste programma volgt met Marnix Kappers als vervanging voor Aggie Terlingen en Richard Fritschy.

Kabaret Ivo de Wijs is luchtiger en minder politiek dan het andere grote cabaretgezelschap van de jaren '70: Don Quishocking. De Wijs zegt hier zelf over: "Cabaret moet op de eerste plaats vermaak zijn. Cabaret moet niet cynisch en sarcastisch zijn, maar ironisch, onbevangen, zorgeloos, brutaal, vrolijk, smakelijk en bovenal literair." Bij de liedjes en conferences van het gezelschap ligt de nadruk dan ook vooral op de tekst.

Voorstellingen

Een overzicht van de voorstellingen die door dit cabaretgezelschap als producent in première zijn gebracht, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

Bronnen