De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamKäthy Gosschalk
Geboren1941
Overleden13 juli 2016
Den Haag
BeroepDanser, Choreograaf, Artistiek Leider, Acteur
DisciplineDans

Nailed

Choreografie / Regie: Käthy Gosschalk. Muziek: Ludwig van Beethoven. Gezelschap: Werkcentrum Dans, 1983. Collectie TIN.

Biografie

Käthy Gosschalk (1941=2016) was een Nederlandse dansers, choreograaf, actrice en in 1975 oprichtster en artistiek leidster van het moderne dansgezelschap Werkcentrum Dans dat vanaf 1988 De Rotterdamse Dansgroep zou gaan heten.

Zij was danseres bij Scapino Ballet in de periode 1957/59 en 1962/72 bij het Nederlands Dans Theater. Vervolgens trad zij op als actrice bij o.a. de Nieuwe Komedie, Zuidelijk Toneel Globe en Toneelgroep De Appel. In 1974 begon zij als lerares moderne dans aan de Rotterdamse Dansacademie van de Hogeschool voor de Kunsten Codarts en een jaar later werd zij dankzij voorbereidend werk van Lucas Hoving en Corrie Hartong gevraagd in Rotterdam een moderne dansgezelschap op te richten.

Lees het overlijdensbericht op de website van RTV Rijnmond.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Overig

Käthe Gosschalk was in het jaar 1979 lid van de Raad voor de Kunst en vervulde diverse adviesfuncties voor o.a. het Prins Bernhard Fonds, het Holland Festival en de British Art Council

Trivia

Käthy Gosschalk schreef samen met de Nederlandse journalist een kunstcriticus Erik Quint, een boek over haar 25 jaar leiderschap van de Rotterdamse Dansgroep, onder de naam Moed en avontuur. 25 jaar Werkcentrum Dans / De Rotterdamse Dansgroep, uitgegeven door het Theater Instituut Nederland in 1999. ISBN 10: 9070892545 / ISBN 13: 9789070892548.

In 1993 ontving zij de Erasmusspeld van de gemeente Rotterdam voor haar inzet voor het culturele leven en voor haar doorzettingsvermogen.

Bronnen