De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJurriaan Andriessen
Geboren15 januari 1925
Haarlem
Overleden23 augustus 1996
's-Gravenhage


Jurriaan Andriessen kan slaan op:


Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om onderscheid te maken tussen de verschillende betekenissen en gebruiken van de term Jurriaan Andriessen.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Jurriaan Andriessen en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in de theaterencyclopedie terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.

Bekijk alle artikelen waarvan de naam begint met Jurriaan Andriessen.

Biografie

Geboren: Andriessen, Jurriaan Hendrik

Ouders Prof. Hendrik Andriessen en J.J. Anschütz.

Broer van Louis Andriessen.

Jurriaan Andriessen kreeg compositieles van zijn vader Hendrik Andriessen. Jurriaan Andriessen was van 1959 tot 1988 als componist en muzikaal adviseur verbonden aan de Haagse Comedie. In dezelfde periode was hij televisieregisseur van kunstprogramma's van de KRO, NCRV en NOS. Zijn eerste grote succes als componist had hij met de 'Berkshire Symphonies', waarop choreograaf George Balanchine een ballet baseerde. Hij componeerde een groot en gevarieerd oeuvre voor zowel professionele als amateurmusici, schreef film-, hoorspel- en toneelmuziek en de opera 'Kalchas'. Jurriaan Andriessen componeerde de symfonie 'Time Spirit' (1970), een muziektheaterwerk voor symfonie-orkest, popmusici, balletdansers en diaprojectie van werk van Escher. Zijn grote trots was zijn laatste grote theaterpartituur, de vijfstemmige koormuziek bij 'Romeo en Julia' (1984). In 1984 ontving Jurriaan Andriessen de Johan Wagenaarprijs. Hij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau en lid van de Thaise Orde van De Witte Olifant. Jurriaan Andriessen werd 70 jaar (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen