De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Judy Maelor-Thomas is een Britse balletdanseres, choreologist en balletmeester. Zij is ook geregistreerd in de Productiedatabase als Judy Thomas

Biografie

Zij is geboren in Wales en volgde haar opleiding aan de Royal Ballet School in Londen, en danste bij gezelschappen in Frankrijk, Engeland en België.

Als danser, choreologist en balletmeester werkte Judy met talrijke toonaangevende choreografen en dansers: Alvin Ailey, Sir Frederick Ashton, Laurie Booth, Ted Brandsen, Christopher Bruce, Adrian Burnett, Simone Clifford, Rudi van Dantzig, Ulysses Dove, Simon Dow, Wayne Eagling, Nicolo Fonte, William Forsythe, Ronald Hynd, Hans van Manen, Natalia Makarova, Matjash Mrozewski, Gideon Obarznenek, Rudolf Nureyev, Ashley Page, Stephen Page, Valery Panov, Chrissie Parrott, Krzysztof Pastor, Andre Prokovsky, Peter Schaufuss, Toer van Schayk, Mary Skeaping, Ben Stevenson en John Utans.

Judy Maelor Thomas studeerde producties in van Sir Frederick Ashton's Symphonic Variations bij respectievelijk het American Ballet Theatre, The Royal Ballet en Birmingham Royal Ballet, de pas de quatre uit zijn Zwanenmeer for New Zealand School of Dance, Ted Brandsens Bridge Variations bij Ballet West (Salt Lake City, V.S.), evenals diens Four Sections bij Het Nationale Ballet en het Fins Nationale Ballet. Voorts studeerde ze Ratmansky's Don Quichot in bij Pacific Northwest Ballet en Krzysztof Pastors Moving Rooms studeerde ze in bij het Pools Nationale Ballet.

Na een dienstverband van negen jaar als repetitor en choreologist bij Het Nationale Ballet vertrok ze naar het West Australian Ballet, waar ze naast en met Ted Brandsen voor een periode van bijna acht jaar de artistieke leiding op zich nam. In 2002 nam ze er de artistieke leiding over. Judy werd geëerd met de Australian Centenary voor haar verdiensten. Sedert het begin van 2005 vestigde Judy zich al freelancer, en deed ze onder meer onderzoek en sponsorwerk voor het het West Australian Ballet, verrichte ze onderwijs in Australië en New Zealand, en bekleedde ze een lectoraat aan de Western Australian Academy of Performing Arts.

Judy keerde in september 2006 terug in de artistieke staf van Het Nationale Ballet in de functie van balletmeester en repetitor.

Theater/dans

  • Een overzicht van de voorstelling die in première is gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase en idem de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest onder de naam Judy Thomas
  • Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de instudering door haar

Trivia

Judy Maelor Thomas was getrouwd met Jos Janssen die als theatertechnicus en lichtontwerper vanaf 1977 tot zijn overlijden op 5 juni 1996 bij Het Nationale Ballet werkte.

Bronnen