De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Judith James 1985.jpg

Judith James, geboren als Judith Ann Green, roepnaam Judy (Engeland, 20 novenber 1952 - Letellier, Canada, 9 april 1989) was een Engelse balletdanseres.

Biografie

Judith James werd als Judith Ann Green op 20 november 1952 in Engeland geboren. Zij volgde vanaf haar elfde jaar de balletopleiding aan het Grandison College (Croydon), trainde aan de Royal Academy of Dance in Londen en ronde in de periode 1969 tot 1972 haar opleiding af aan de Royal Ballet School te Londen.

In 1972 trad zij - als Judith James (James was de naam van haar 1ste echtgenoot) - in dienst van Het Nationale Ballet als lid van het corps de ballet. Kort daarop werd zij tot tweede solist bevorderd.

Judith heeft een belangrijk aandeel gehad in het repertoire van Het Nationale Ballet. Zij danste o.a. in George Balanchine's "Divertimento No. 15", "The Four Temperaments", "Serenade", in Sir Frederick Ashton's "Midsummernightsdream" en in vele balletten van Rudi van Dantzig. In 1983 beëindigde zij haar danscarrière bij Het Nationale Ballet.

In 1985 trouwde Judith met Henny Jurriëns, een solist bij Het Nationale Ballet, die zij daar had leren kennen. Een jaar later volgde zij met haar pasgeboren dochtertje haar echtgenoot, die inmiddels een aanstelling als eerste solist bij het Royal Winnipeg Ballet had verkregen, naar Canada. Henny Jurriëns werd eind 1988 benoemd tot Artistiek Directeur van het gezelschap.

Op 9 april 1989 stierf Judith Ann Jurriëns-Green, gekend als ballerina Judith James, samen met haar echtgenoot, in een tragisch auto-ongeval. Dochtertje Isa overleefde het ongeval.

Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Judith James

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

  • Dansjaarboek 88/89 pagina 168 In Memoriam Judith Jurriëns-Green
  • Dansjaarboek 88/89 pagina 167 In Memoriam Henny Jurriëns
  • Dansjaarboek 88/89 pagina 10 Henny Jurriëns / Judith James