Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJonathan Larson
GeborenWhite Plains (New York), 4 februari 1960
OverledenNew York City, 25 januari 1996


Jonathan Larson (White Plains, 4 februari 1960 - New York City, 25 januari 1996) was een Amerikaans componist.

Biografie

Larson werd geboren in White Plains (New York). Hij werd al op jonge leeftijd geïnteresseerd in muziek en speelde dit ook op de middelbare school. Als student begon hij voor het eerst met componeren voor kleine producties.

Larson begon later theaterstukken te schrijven. Zijn eerste musical was Sacraimmorality. Ergens in de jaren '80 werd dit onder de naam Saved gespeeld op 42nd Street.

Tussen 1983 en 1990 schreef Larson Superbia, een futuristische rockmusical, gebaseerd op George Orwells 1984, maar Orwell weigerde hem toestemming te geven er een bewerking van te maken.

Larsons volgende project, was een rock-monoloog; Boho Days. De titel veranderde later in 30/90 en staat nu bekend onder de titel Tick, Tick... BOOM!. Dit stuk was een reactie op het weigeren van het gebruiken van zijn stuk Superbia. De show werd op off-Broadway uitgezonden. Hierdoor ontmoette hij Stephen Sondheim, wie hem bij veel producenten zou aanraden.

Schrijver Billy Aronson schreef in 1988 een moderne versie van La Bohème. Vanaf 1989 begon Larson met hem samen te werken. In 1991 vroeg hij of hij het project helemaal voor zichzelf mocht maken, omdat hij ook ervaring uit zijn leven er in wilde stoppen.

De musical, RENT, ging in première in 1996 en werd een enorm succes. Larson kon het succes van de musical niet meemaken; hij stierf op 25 januari 1996 aan een aortadissectie, veroorzaakt door het Syndroom van Marfan.


Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen