De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Joke Nijland.jpg

NaamJoke Nijland
Geboren7 januari 1955
Amsterdam
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel


Biografie

Joke Nijland studeerde aan de 'Kweekschool voor kleuterleidsters' en aan de 'Pedagogische Academie' en werkte een aantal jaren als onderwijzer in Amsterdam. Daarnaast was zij van 1979 tot 1986 medewerker bij een mensenrechten organisatie voor Inheemse Volken.

In 1982 startte zij een poppentheater en bracht haar voorstellingen onder de naam Spektakel Poppentheater naar theaters, scholen, buurthuizen en festivals door heel Nederland. Voorstellingen werden gerealiseerd in samenwerking met andere theatermakers/regisseurs en musici. Titels: ‘De autokikker’, ‘De Fruitreis’, ‘Het kleine zwarte visje’, ‘Waar is Pummeltje?’, ‘Nij & Ko’, ‘Bo de Boekenwurm’.

In het KRO televisieprogramma Kiekeboe (seizoen 1991) deed zij het handenspel en in poppenfilm producties van studenten aan de filmacademie in Amsterdam was zij stemacteur.

Daarbij had zij in de jaren '90 een eigen poppentheater op locatie: Poppentheater Mirakel aan de Stromarkt in hartje Amsterdam, naast de Koepelkerk.

In het seizoen van 2000/2001 deed zij het poppenspel in het wekelijkse kinderprogramma 'Mijn bed kan vliegen' van Emma tv in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam.

Zij werkte 10 jaar als pedagogisch medewerker voor mensen met een verstandelijke beperking.

In 2016 begon zij met het schrijven van haar eerste kinderboek, 'Het Fruitorkest' waarin de illustraties zijn gemaakt met foto's van haar poppen uit de poppentheater voorstellingen. Er zit een cd bij met luisterboek en liedjes. Zij bracht dit boekje uit in juli 2017 in eigen beheer, onder de uitgeversnaam: 'Bo de boekenwurm'.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Bronnen