Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johnny van Doorn.jpg


Johnny ("the Selfkicker") van Doorn
foto Tom Ordelman

NaamJohnny van Doorn
PseudoniemJohnny the Selfkicker
Geboortedatum12 november 1944
Geboorteplaats Beekbergen
Overlijdensdatum26 januari 1991
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepSchrijver, Cabaretier, Dichter
DisciplineKleinkunst
TrefwoordenVoordracht
Externe databases:
DBNL
IMDb
VIAF

Johnny van Doorn werd geboren in Beekbergen en groeide op in Arnhem. Vanwege de Slag om Arnhem waren zijn ouders naar Beekbergen uitgeweken. Hij had een Nederlandse vader en een Duitse moeder.

Hij stond bekend om zijn "oerdicht"; een gedicht terugbrengend naar de oorsprong, namelijk harde geluiden die geenszins meer op woorden lijken. Johnny van Doorn, ook optredend onder de pseudoniemen Electric Jesus, Meester van de Chaos en Electric Goebbels, werd nationaal bekend na een door Simon Vinkenoog georganiseerde poëzieavond in Carré in 1966.

Johnny van Doorn was niet erg populair in zijn tijd; hij choqueerde door zijn manier van voordragen. Hij leek tijdens zijn voordrachten — onder invloed van alcohol en drugs — in een volslagen extase te geraken. In zijn gedichten kwam het overmatig druggebruik regelmatig aan de orde. Mede door zijn "reputatie" als druggebruiker en zijn nieuwe ideeën in de kunst werd hij zowel gehaat als geliefd.

Johnny van Doornplein, Arnhem.

Hij speelde met Cherry Duyns en Armando in het VPRO-programma Herenleed. Naar hem is de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren genoemd. Deze prijs wordt tweejaarlijks toegekend door de organisatie van het literatuurfestival Wintertuin in Arnhem en Nijmegen. Ook is het plein tussen de Arnhemse vestigingen van Vroom & Dreesmann en de Kijkshop, recht tegenover de bekende cultuurtempel Musis Sacrum, jaren geleden reeds omgedoopt in Johnny van Doornplein, vooral omdat hij tijdens zijn wildste jaren juist uit deze V&D keer op keer, badend in het zweet en volledig in katzwijm door daartoe altijd speciaal op sleeptouw genomen vrienden moest worden weggedragen, nadat hij er te midden van het verblufte winkelpubliek in zijn typische Selfkicker-stijl, luid articulerend en woest gebarend, zijn effectiefste pennenvruchten had uitgekreten, steeds precies tot aan het punt dat het hem letterlijk de adem benam en hij, bij wijze van een finaal special effect al reutelend en als een vis naar lucht happend in elkaar zeeg.

Op 26 januari 1991 overleed Johnny van Doorn, vlak na beëindiging van de theatershow Herenleed, aan de gevolgen van kanker.

Op de website van de VPRO is een selectie van beeld- en geluidsmateriaal te vinden van Johnny van Doorn, waaronder een documentaire uit 2003 van Peter Scholten, getiteld Valse Lente. De documentaire is samengesteld uit louter archiefmateriaal.

Op 26 december 1986 werd Van Doorn vijf uur geïnterviewd door Peter Flik in het radioprogramma Marathoninterview van de VPRO.


Johnny van Doorn heeft bijgedragen aan 5 productie(s).

Johnny van Doorn heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Johnny van Doorn heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Door de weken heen Auteur (schrijver libretto, scenario) Johnny van Doorn 1987/1988 24 februari 1988
Een magistrale stralende zon Auteur (schrijver libretto, scenario) Huize L.I.N.D.A. 2004/2005 23 juni 2005 Michael Helmerhorst
Herenleed Uitvoerende Holland Festival 1984/1985 1 juni 1985 Krijn ter Braak
Herenleed, een programma van weemoed en verlangen Uitvoerende Herenleed 1986/1987 6 december 1986 Krijn ter Braak
Door de weken heen Uitvoerende Johnny van Doorn 1987/1988 24 februari 1988
Groot herenleed Uitvoerende Herenleed 1990/1991 2 oktober 1990 Krijn ter Braak
Door de weken heen Producent Johnny van Doorn 1987/1988 24 februari 1988

Bibliografie, Poëzie

  • Een nieuwe mongool (1966, De Bezige Bij, als Johnny the Selfkicker),
  • Een heilige huichelaar (1968, De Bezige Bij, als Johnny the Selfkicker),
  • Verzamelde gedichten (1994, De Bezige Bij)

Bibliografie, Proza

  • Mijn kleine hersentjes, 1972, De Bezige Bij;
  • De geest moet waaien, 1977, De Bezige Bij;
  • Gevecht tegen het zuur, 1984, De Bezige Bij;
  • Langzame wals, 1986, De Bezige Bij;
  • Door de weken heen : dagboeken, 1988, De Bezige Bij;
  • De lieve vrede : legendarische momenten 1944-1990, 1990, De Bezige Bij;
  • Oorlog en Pap, dubbel-CD, 2001, M Bondi

Externe links

Bronnen