Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Tante Leen & Johnny Jordaan.png


Tante Leen en Johnny Jordaan treden op het AVRO-programma Rooster in 1964

NaamJohnny Jordaan
Volledige naamJohannes Hendricus van Musscher
Geboortedatum7 februari 1924
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum8 januari 1989
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
Externe databases:
IMDb
VIAF

Onder grote publieke belangstelling werd op 13 januari 1989 afscheid genomen van de Amsterdamse volkszanger Johnny Jordaan. Johnny Jordaan (pseudoniem voor Johan van Musscher) zong samen met zijn neef Willy Alberti al jong in buurtcafé's in de Jordaan. In 1955 kwam zijn landelijke doorbraak met het lied "Bij ons in de Jordaan". Andere bekende nummers waren "Geef mij maar Amsterdam" en "Mijn wiegje was een stijfselkissie". In de jaren vijftig en zestig genoot Johnny Jordaan, samen met tante Leen, een enorme populariteit. Hij overleed in een Amsterdams ziekenhuis. (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Johnny Jordaan zong als jongetje al met zijn volle neef Willy Alberti in buurtcafé's. Hij werkte na de oorlog als zingende kelner in café De Kuil in Amsterdam en won op 2 maart 1955 het Jordaanfestival. Met repertoire van o.a. Harry de Groot en Pi Veriss werd hij steeds populairder, mede door zijn samenwerking met Tante Leen (Helena Polder). Hij zong tientallen platen vol met Jordaanse liederen en maakte vele tournees door landen in en buiten Europa. Hij woonde een aantal jaren in België en Spanje, waar hij een café had, maar treedt sinds 1972 door ziekte slechts incidenteel op. Naast alle zangactiviteiten werkte hij ook af en toe als acteur en in het cabaret (o.m. een bekende travestie-act met Fred Perrier). In 1972 werd hij onderscheiden met de Gouden Harp van Conamus en in november 1983 werd hem ter gelegenheid van zijn 50-jarig artiestenjubileum, een gouden speld van de Gemeente Amsterdam uitgereikt.


Johnny Jordaan heeft bijgedragen aan 2 productie(s).

Johnny Jordaan heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Johnny Jordaan heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Amsterdam-Venetië Express Uitvoerende Gezelschap Rens van Dorth 1956/1957 20 juni 1957
De Jantjes Uitvoerende Amsterdams Volkstoneel 1969/1970 9 februari 1970 Beppie Nooy

Foto's uit het Nationaal Archief

Johnny Jordaan, Willy Alberti (Smartlap)

Uit: 100 jaar Carré: liedjes, chansons, scènes. Samenstelling: Jacques Klöters. Ter gelegenheid van de tentoonstelling 100 jaar Carré. Collectie Theater Instituut Nederland, 1987


Externe Links

Bronnen