De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Johnny and Jones 92574.jpg


Johnny en Jones. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

NaamJohnny & Jones
Geboren1936
Amsterdam
Overleden1945
Bergen-Belsen
BeroepZanger, Cabaretier
DisciplineKleinkunst

Biografie

Johnny & Jones was de naam van Nederland zang en cabaret duo, dat bestond uit Arnold Simon van Wezel (Johnny) en Salomon Meyer Kannewasser (Jones).

Het tweetal maakte jazz met parodistische teksten op actuele gebeurtenissen, gekruid met een mengeling van joodse en Amsterdamse humor. Mijnheer Dinges weet niet wat swing is was een van de populairste liedjes van Johnny & Jones.

Tieneridolen

Johnny & Jones begonnen in 1936 met optreden. Ze werkten toen allebei bij de Bijenkorf. Al gauw gaven ze hun baan op om full-time artiest te worden. Vanaf eind 1937 traden Johnny & Jones regelmatig op voor de VARA radio. Ze kregen daarmee landelijke bekendheid. Johnny & Jones werden de eerste tieneridolen van Nederland.

Mijnheer Dinges

In november 1938 namen Johnny & Jones hun eerste plaat op. Daarop stond onder andere Mijnheer Dinges weet niet wat swing is. Het lied gaat over een pianoleraar die tegen de jazz is. De plaat was meteen een groot succes en groeide uit tot een Nederlandse ‘evergreen’.

Johnny and Jones tijdens een uitvoering van de "Jolly Boys", 23-3-1941 te Alkmaar. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Optreden in de oorlog

Eind 1941 verbood de Duitse bezetter openbare optredens van joodse artiesten. Zij mochten alleen nog optreden voor ‘uitsluitend joodsch publiek’, in Amsterdam in de tot ‘Joodsche Schouwburg’ omgedoopte ‘Hollandsche Schouwburg’ aan de Plantage Middenlaan of andere alleen voor joden toegankelijke lokalen. Het laatste openbare optreden van Johnny & Jones was op 24 augustus 1941 in de Haagsche Dierentuin tijdens het kampioensfeest van de voetbalclub ADO.

Kamp-revue

Op 9 oktober 1943 werden Johnny & Jones naar Westerbork gedeporteerd, waar ze in de vliegtuigsloperij moesten werken. Op het podium van de kamp-revue waren alleen Duitse teksten toegestaan. Het duo trad er slechts één keer op, in maart 1944, onder de gegermaniseerde namen ‘Jonny und Jones’. Wel traden de 2 regelmatig op in het ‘Kaffee Haus’ en in of tussen de barakken.

Bergen-Belsen

Op 4 september 1944 werden Johnny & Jones op transport gesteld naar Theresienstadt. Vervolgens werden ze naar het concentratiekamp Auschwitz in Polen getransporteerd. Na korte verblijven in de kampen Sachenhausen en Ohrdruf, arriveerden zij in maart 1945 in het beruchte concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar overleden ze kort na elkaar, Jones op 20 maart 1945 en Johnny op 15 april 1945, de dag waarop de geallieerden het kamp bevrijdden. Mijnheer Dinges weet niet wat swing is, door Johnny & Jones, 1938

Zie ook wikipedia.

Theater

Theo Loevendie schreef een opera op een libretto van Carel Alphenaar, grotendeels gebaseerd op het leven en het einde van dit duo. Tijdens het Holland Festival van 2001 werd deze door De Nederlandse Opera in première gebracht.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin het duo is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werden als auteur

Idem voor de muziek

Externe Links

Liedjes van Johnny & Jones in de Theaterjukebox

Bronnen