Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Portret van Johannes Martinus Coffeng 366142.jpg


Vervaardiger: Guido van de Griendt Collectie TIN

NaamJohannes Marinus Coffeng
Geboortedatum8 maart 1887
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum26 maart 1966
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepToneelhistoricus
DisciplineToneel

Johannus Marinus Coffeng (1887-1966) was van beroep effectenhandelaar op de beurs, en daarnaast een fervent liefhebber en verzamelaar van het Nederlands toneel. Hij was secretaris van het bestuur van het Toneelmuseum (later Theatermuseum, opgegaan in het Nederlands Theater Instituut/Theater Instituut Nederland) , en hij heeft zich jarenlang, ook financiëel, ingezet voor de huisvesting daarvan (in 1960) aan de Herengracht 168 te Amsterdam.

Van 1950 tot 1964 was Coffeng tevens de eerste conservator van de collectie. Zijn eigen collectie schonk hij aan het museum.

Coffeng deed veel onderzoek naar de geschiedenis van het Nederlands toneel. Onder andere naar de biografische gegevens van acteurs en actrices, waarvoor hij de archieven doorspitte, en die hij documenteerde in een "kartotheek" (kaartsysteem). Dat resulteerde uiteindelijk in de publicatie van het Lexicon van Nederlandse tonelisten (Amsterdam 1965). Daarnaast deed hij archiefonderzoek naar de geschiedenis van Amsterdamse theaters; tot een publicatie is het door zijn dood niet meer gekomen, maar het typoscript van "Amsterdamse Theaters" bevindt zich in de Collectie TIN.

Coffeng werd begraven op Zorgvlied.

Portret van Johannes Martinus Coffeng 366141.jpg Portret van Johannes Martinus Coffeng 366142.jpg

Joh. Coffeng als conservator van het Toneelmuseum in het Prentenkabinet aan de Herengracht 168, Amsterdam, 1962. Foto Maria Austria/MAI. Collectie TIN.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

Bronnen