De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJohanna Zuiver
Volledige naamZuiver, Johanna Carolina Petronella
Geboren8 november 1920
Overleden14 maart 1988
Amsterdam
BeroepDanser
DisciplineBallet

Biografie

Johanna Zuiver (1920-1988) was een Nederlandse danseres die kort na de WOII een opvallende rol in de opbouw van de Nederlandse theaterdans. Zij was in 1947 een van de danser van het gezelschap onder de naam de Amsterdamse Ballet Combinatie o.l.v. Mascha ter Weeme en aansluitende bij het Ballet der Lage Landen als soliste. vanaf seizoen 1950/51 danste zij bij het Scapino Ballet en bij het Ballet van de Nederlandse Opera en gedurende het seizoen 1954/55 bijzet Nederlands Ballet, waarna zij haar actieve dansloopbaan beëindigde. Zij bleef echter nauw betrokken bij de danswereld door haar activiteiten voor dansopleidingen. Zo was zij o.a. in de jaren 1962 t/m 1966 in dienst van Het Nationale Ballet als leidster van de school te Amsterdam.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Trivia

  • Johanna Zuiver was gehuwd met Jean Rebel

Foto

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xx90241.0011-4&b=500

v.l.n.r. Carla Lipp, Johanna Zuiver, Cesar Horn, Hans van Manen, Josje Tas in Quatre Mouvements, Ballet van de Nederlandse Opera o.l.v. Francoise Adret, 1952. Foto: Particam Pictures/MAI.

Bronnen