De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Johan Simons 6799.jpg

NaamJohan Simons
Geboren1 september 1946
Heerjansdam
BeroepRegisseur, Artistiek Leider
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Johan Simons (Heerjansdam, 1946) is een Nederlands theater regisseur.

Biografie

Johan Simons. Foto:Thomas Aurin. 2004. Collectie TIN

Johan Simons kreeg zijn opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie en aan de Toneelacademie Maastricht. In Maastricht was hij ook vele jaren werkzaam als regiedocent.

In 1985 richtte Simons samen met Paul Koek Theatergroep Hollandia op. Vanaf dat moment legde hij zich volledig toe op het regisseren, eerst bij Hollandia, daarna bij ZT Hollandia, vanaf 2005 bij NT Gent (onder andere "Prometheus", "Perzen", "Bacchanten", "Twee stemmen", "De val van de goden", "Ongebluste kalk", "Gen", "De asielzoeker", "Platform", "Oresteia").

Vanaf 2000 kreeg Johan Simons grote internationale waardering voor zijn toneelregies en werd hij regelmatig uitgenodigd voor gastregies bij toonaangevende Duitstalige gezelschappen, onder andere bij het Schauspielhaus Zürich ("Tragbar", 2001; "Elementarteilchen", 2005), Schauspielhaus Stuttgart ("Hannibal", 2002), de RuhrTriennale ("Sentimenti", 2003; "Fort Europa", 2005) en de Münchner Kammerspiele ("Anatomie Titus", 2004; "Die Zehn Gebote", 2005).

Naast toneel regisseerde Simons enkele opera's: Simon Boccanegra (Opéra Bastille, 2006) en Die Entführung aus dem Serail (De Nederlandse Opera, 2008).

Met ingang van het seizoen 2010-2011 is Johan Simons artistiek leider van het Duitse theatergezelschap Münchner Kammerspiele.

In 2014 werd de De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uitgereikt aan Johan Simons. Hij ontving de oeuvreprijs vanwege zijn belanghebbende bijdrage aan het theaterlandschap in binnen- en buitenland. Met de helft van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, een bedrag van 75.000 euro, richtte hij het Hollandia Fonds op. Hiermee wil hij projecten van jonge theatermakers en gezelschappen ondersteunen die zich buiten de Nederlandse grenzen begeven en op Europees niveau werken, en die nog niet langer dan vijf jaar professioneel actief zijn in het theaterveld.

Op 20 juni 2017 kreeg Simons de Otto von der Gabelentz-prijs voor zijn grote verdienste voor de theaterkunst in Duitsland en Nederland. Otto von der Gabelentz is een voormalig ambassadeur van Duitsland in Nederland.


Op 23 april 2014 werd Simons geïnstalleerd als lid van de Akademie der Kunsten. In totaal traden 19 leden toe tot dit illustere gezelschap. De club van vooraanstaande Nederlandse kunstenaars wil verbindingen leggen tussen de kunsten en andere disciplines en gaat het debat aan over de plaats van kunst in de samenleving.

Van 2015 - 2017 is Simons artistiek leider van RuhrTriennale en, van 1 januari 2017 - 1 september, weer van NTGent. Vanan 1 januari 2017 is hij bovendien betrokken bij Theater Rotterdam. Onder deze noemer vallen het Ro Theater, de Rotterdamse Schouwburg, Wunderbaum en Productiehuis Rotterdam. Simons zal samen met de directies en de toekomstig artistiek leider van het Ro Theater een nieuw model stadstheater ontwerpen. Vanaf januari 2018 is hij intendant van Schauspielhaus Bochum.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd voor de fotografie

Bronnen