De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJohan Mittertreiner
Geboren9 november 1915
Weesp
Overleden12 februari 2009
Amsterdam
BeroepDanser
IMDb-profiel

Johan Gerrit Mittertreiner (Weesp, 9 november 1915 - Amsterdam, 12 februari 2009) was een Nederlands balletdanser.

Biografie

Op twintigjarige leeftijd, in 1936, begon Johan Mittertreiner zijn danscarrière. Hij danste eerst bij het gezelschap van Yvonne Georgi en werkte ook samen met de ballerina Greetje Donker.

Later was hij verbonden aan het Het Nationale Ballet. Daar profileerde hij zich tot een van de grootste Nederlandse dansers van de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij bleef aan het gezelschap verbonden van 1964 tot 1980 en kreeg lovende kritieken: een karakterdanser met een sterk uitbeeldend vermogen en gevoel voor dramatiek. Dit kwam vooral tot uiting in de balletten Romeo en Julia, waarin hij de rol van priester speelde, en De vorst van Verona. Ook was hij de hertog in Giselle en de ceremoniemeester in De schone slaapster. Hij was toen al ver over de vijftig, een voor dansers hoge leeftijd.

Rudi van Dantzig en Toer van Schayk, opkomende talentvolle dansers in de jaren zestig van de vorige eeuw, kregen les van Mittertreiner als mimespeler in de balletten Voor tijdens en na het feest, Life, Jeux en Landschap.

In later jaren hield hij zich wat meer op de achtergrond en is actief als assistent van de artistieke staf. Na zijn afscheid in 1980 bleef Mittertreiner verbonden aan het gezelschap als zogenaamde gastfigurant.

Ook speelde hij rollen in enkele Nederlandse speelfilms, zoals in de door Bert Haanstra gedraaide en gemonteerde speelfilm Myrte en de demonen (1950) van regisseur Paul Bruno Schreiber en als dansleraar in de Wolkers-verfilming Brandende liefde uit 1983 van regisseur Ate de Jong.

Johan Mittertreiner was homoseksueel. Hij overleed op 93-jarige leeftijd.

In een bekende column beschrijft Martin Bril een oude man in een verzorgingshuis, die hij geregeld ziet zitten. Uiteindelijk bleek het te gaan om Johan Gerrit Mittertreiner.

Theater/Dans

Voor een overzicht zie Alle voorstellingen van Johan Mittertreiner

Foto's

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xx90240.0003-1&b=400 http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xx90240.0002-1&b=400

Links: Angela Bayley, Johan Mittertreiner in Het Heksenjong, Ballet der Lage Landen 1956. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Rechts: Johan Mittertreiner, Panchita de Péri in Le Carnaval, Ballet der Lage Landen 1959. Foto: Henk Jonker/MAI. Collectie TIN.

In memoriam

Voor een In Memoriam, geschreven door Hans in der Rieden, zie In memoriam Johan Mittertreiner

Trivia

Externe Links

Bronnen