De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJoeri Dubbe
Volledige naamJoeri Alexander Dubbe
Geboren4 juli 1984
Haarlem
BeroepDanser, Choreograaf
 Website

Biografie

Joeri Dubbe is een Nederlandse danser en choreograaf. Hij studeerde in de periode van 1993 tot 2002 aan de Nationale Balletacademie en werd in 1999 gelauwerd als Meest Getalenteerde Student. Hij begon zijn danscarrière als stagiair bij Het Nationale Ballet. Bij dit gezelschap danste hij vier jaar lang, om vervolgens de overstap te maken naar het Nederlands Dans Theater II.

Foto: Brecht Hoffmann

Bij dit gezelschap danste hij tot zomer 2008, in onder meer Ohad Naharin’s Minus16 en Spit, in de choreografieën Postscript, Sleight of Hand, Subject to Change en Said and Done van Lightfoot Leon en in Kylian’s Sleepless, 27’52, Chapeau en Indigo Rose.

Dubbe was in 2003 één van de finalisten die Nederland afvaardigde naar de Eurovision Young Dancer Competition. Inmiddels werkt Dubbe in het Nederlandse freelance circuit, onder meer in de choreografie Honey Crypto van Kenzo Kusuda.

Daarnaast danste Dubbe op evenementen als Julidans in Paradiso, Sensation White, Hart improvisation in Club Panama en Electronation.

Sinds 2009 werkt Joeri Dubbe onder de vleugels van Korzo producties als choreograaf. Prospect Future was zijn eerste werk bij Korzo, die hij creëerde voor Here we live and now 2008. Deze voorstelling is te zien geweest op TodaysArt en de World Expo in Shanghai en is dit seizoen op tournee in DansClick.

In seizoen 2009-2010 kreeg hij nog drie choreografieopdrachten bij Korzo: Joeri maakte een kort stuk in de Holland Dance Festival-avond Present of Past, een nieuwe presentatie voor Here we live and now 2010 en hij deed mee aan een uitwisselingsproject met Zuid-Afrika voor het BIG5 festival. Zijn eerste avondvullende voorstelling Chrono is in première gegaan tijdens CaDance 2011, werd geselecteerd voor de Blind Date en heeft met groot succes langs de Nederlandse theaters getourd. Op 8 oktober 2011 won Joeri de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2011.

Joeri Dubbe is tevens de winnaar van de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs voor het seizoen 2011/2012. Deze prijs, ter waarde van € 45.000, is bedoeld om een nieuwe voorstelling te maken.

Zie verder de bio op zijn website in het Engels

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor het decor

Externe Links

Bronnen