Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamJochem Myjer
Geboren16 maart 1977
Leiden
BeroepCabaretier
DisciplineKleinkunst
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Jochem Myjer (1977) is een Nederlands cabaretier, komiek, musicus, presentator, imitator en acteur die in 1997 het Groninger Studenten Cabaret Festival won.

Hij groeide op in Zutphen waar hij les kreeg op het Baudartius College en verhuisde halverwege de jaren negentig naar Leiden, waar hij het Stedelijk Stedelijk Gymnasium bezocht. Na zijn eindexamen ging hij biologie studeren in Groningen. Zijn studie gaf hij na twee jaar op om fulltime cabaretier te worden. Myjer zit vol energie en spreekt vaak snel. In zijn show Adéhadé zet hij zichzelf neer als volwassene met ADHD, wat hij ook in werkelijkheid is. Myjer is muzikaal en begeleidt zich vaak op de piano. Bovendien speelt hij viool. Ook imiteert hij vele bekende personen zoals Marc-Marie Huijbregts, Wilibrord Frequin, Martin Gaus, Nico Zwinkels van Eigen Huis en Tuin, Jules Deelder, Chris Zegers, Toon Hermans, Frans Bromet, Paul Jambers, Piet Paulusma, Jos Brink, Gaston Starreveld, Herman van Veen, VOF de Kunst, Catharina-Amalia der Nederlanden, Johan Cruijff, Henk Westbroek, Ab Normaal, Samson, Hugo Walker, Extince, Stef Bos, Abel en André Rieu.

Naast cabaret en muziek heeft Jochem Myjer bij de VARA nog een tijdje gepresenteerd. Hij heeft in 2006 het Kinderen voor Kinderen megaspektakel gepresenteerd. Verder presenteerde hij nog voor de radio. Zo was hij invalpresentator van het radioprogramma Leuk Is Anders, heeft hij een tijdje 's Nachts is anders gepresenteerd en werkte hij mee aan Spijkers met koppen. Op 12 januari 2008 behaalde een fragment van De Mike & Thomas Show waarin Myjer zijn imitatietalent toont, de derde plaats in de verkiezing van 'tv moment van het jaar 2007' van de VARA. Op 2 oktober 2009 werd aan Jochem Myjer de erepenning van de stad Leiden toegekend vanwege zijn ambassadeurschap voor de stad en zijn betrokkenheid bij (vaak ook Leidse) goede doelen.

Eind 2009 verbreedt Myjer zijn horizon nog verder. De regisseur van het Sinterklaasjournaal vraagt hem voor de rol van Pietje Paniek. Hij heeft het aangenomen en hiermee zijn debuut als acteur gemaakt. Ook in 2010 heeft hij deze rol op zich genomen.

De komiek maakte in augustus 2010 bekend voorlopig niet meer op te treden omdat een tumor in zijn nek operatief verwijderd moest worden. De tumor bleek goedaardig te zijn, maar de verwachting was toch dat hij lange tijd uit de roulatie zou zijn. Maandag 14 mei keert Myjer terug op de Nederlandse podia, na een afwezigheid van 8 maanden.

Theater

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Geen gemeier - Groninger Studenten Cabaret Festival - 1997-10-23
Gegabber - Jochem Myjer - 1998-08-10
De selectie - Novella Media - 2000-05-15
De geest van Laat Maar Waaien - Ditongo bv. - 2000-12-12
Adéhadé - Jochem Myjer - 2002-03-25
C3 - Harry Kies Theaterprodukties - 2004-04-06
Yeee-Haa! - Jochem Myjer - 2004-11-10
De laatste ronde. Hommage aan Bram Vermeulen - Koningstheaterakademie - 2005-04-22
De rust zelve - Jochem Myjer - 2008-04-05
Cabaret marathon - Stichting Carré Theaterprodukties - 2012-10-14
Even geduld aub! - Jochem Myjer - 2012-12-21
Adem in, adem uit - Jochem Myjer - 2017-10-13

Trivia

Jochem Myjer heeft sinds 2006 een relatie met Marloes Nova (zangeres in de band Soulvation). Ze hebben samen een dochter (Limoni) en een zoon (Melle).

In 2014 ontving Jochem Myjer de eerste André van Duin Comedy Award. André van Duin koos Jochem Myjer als eerste winnaar van de naar hem vernoemde prijs vanwege zijn veelzijdigheid als cabaretier.

Bronnen