De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJoan Nederlof
Geboren21 mei 1962
Den Haag
BeroepActeur, Scenarist
DisciplineToneel
VIAF-profiel

Biografie

Joan Nederlof (1962) is een Nederlandse actrice en scenarioschrijfster.

Zij studeerde in 1985 af aan de Toneelschool, Amsterdam en richtte samen met onder andere Jan Ritsema en Marcel Musters theatergezelschap Mugmetdegoudentand op. Ze speelde in veel stukken van de Mug en richt zich sinds 1997 voornamelijk op het schrijven voor televisie. Samen met tv-regosseur Pieter Kramer creëerde ze de serie Hertenkamp, waarin ze zelf een hoofdrol speelde. Samen met acteur/schijver Frank Houtappels schreef zij de serie TV7 die in 2002 werd uitgezonden door de VPRO.

Joan Nederlof werd in 2000 en 2001 onderscheiden met resp. een Gouden Beeld en een Gouden Kalf voor ‘Beste Actrice’ voor haar rol van Grace Keeley in Hertenkamp.

Los van de Mugmetdegoudentand had ze rollen in onder andere Ellis in Glamourland en de serie Bitches van BNN.

In 2007, 2008 en 2009 is ze mede-auteur van de scenario's van de televisieserie Gooische Vrouwen. Voor seizoen 2008 van die serie ontving ze met dat schrijfteam de Zilveren Krulstaart. In 2008 was ze in Gooische Vrouwen ook te zien als de hockeytrainer van Vlinder Blaauw. Vanaf 27 oktober 2009 was zij te zien in de comedyserie Floor Faber. Ze speelde de rol van Irene, de moeder van Floor (Georgina Verbaan).

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de samenstelling van een voorstelling door hem

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de begeleiding

Externe Links

Bronnen