De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamJimmy Hutchinson
Volledige naamJames Hutchinson
Geboren1943
Niagara Falls
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera, Musical
 Website

Biografie

Jimmy Hutchinson (1943) (ook geregistreerd in de Productiedatabase als James Hutchinson, Is een Canadese operazanger, geboren in Niagara Falls. Na een studie pedagogie en muziek en een aantal jaren als docent, besluit hij in 1967 verder te studeren aan de McGill University Montreal, Quebec, waarna een aanstelling volgt bij het Opera Guild of Montreal. Hij vertrekt echter als snel naar Europa en wordt in 1971 aangesteld bij Opernhaus Zürich, Zwitserland.

Niet lang daarna vertrekt Jimmy naar Europa omdat hij gevraagd is voor een tournee door Europa met Carmina Burana van Carl Orff. Hij gaat de uitdaging aan en besluit verder te werken in Europa. De keuze is Londen of Zürich. Aangezien Jimmy, zoals hij zelf zegt:”..geen buitenlander in zijn eigen taal wil zijn...”, kiest hij in 1971 voor de Internationales Opern Studio. In 1985 brengt zijn carrière hem naar Nederland voor een engagement bij Opera Forum, tegenwoordig de Nederlandse Reisopera. Later zal hij echter vooral ook in musicals optreden en zelf produceren.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de |voorstellingen]] die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase en idem onder de naam James Hutchinson

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de grime en het kapwerk

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bronnen


Bronnen