Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Krakel1.jpg

NaamJeugdtheater De Krakeling, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
 Website


Informatie

In 1971 werd op initiatief van Hans Snoek, tot 1969 leider van balletgroep Scapino, de Stichting Jeugdtheater Amsterdam opgericht. De stichting streefde vanaf het begin naar een eigen gebouw. Uiteindelijk werd het turngebouw De Turnhallen geschikt bevonden en na een verbouwing door architect Sjoerd Schamhart werd Jeugdtheater De Krakeling op 27 maart 1978 geopend.

De turnhal aan de Nieuwe Passeerdersstraat werd in 1886-1887 gebouwd naar een ontwerp van de architecten J. Ingenohl en K.J. Muller. Het is een karakteristiek gebouw in Hollands neo-renaissancestijl. Het Turngebouw komt voor in het boek Kees de jongen van Theo Thijssen uit 1923.

De Krakeling was het eerste gebouw in Nederland speciaal bedoeld voor jeugdtheater. De zaal is 39 meter lang en 13 meter breed, het variabele speelvlak is 90 m2. In 2001 is de gefaseerde geluidsisolatie gereedgekomen. In datzelfde jaar is het gebouw op de monumentenlijst geplaatst.

Alles is geverfd in aardekleuren en de grote wand is van boven tot onder beschilderd met een trompe-l’oeil. De toeschouwers (maximaal 200 kinderen) zitten op smalle bankjes. Jeugdtheater De Krakeling programmeert een divers aanbod aan toneel- en muziektheatervoorstellingen.

Website

Meer informatie en kaartverkoop, zie: Website De Krakeling

Premieres

Zie Alle premières van De Krakeling

Eigen producties

Voor een overzicht zie Producties Jeugdtheater De Krakeling

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007