De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Taante komt 185827.jpg


Jetty Mathurin in Taante komt (1996). Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

NaamJetty Mathurin
Geboren30 juni 1951
Paramaribo
BeroepActeur, Cabaretier
IMDb-profiel
 Website

Biografie

Jetty Mathurin (1951) is een Nederlandse cabaretière, presentatrice, actrice, columniste en logopediste van Surinaamse afkomst. Eén van haar bekendste karakters is Taante, een personage waarmee ze sinds de 1985 op de planken staat. Van huis uit is zij onderwijzeres en logopediste. Ze had een eigen praktijk en werkte op scholen. Eind jaren '80 maakte ze een carrièreswitch naar de theater –en televisiewereld.

Mathurin treedt sinds 1989 op als cabaretière, en was tot nu toe te zien in zes soloprogramma's en haar laatste onewomanshow was HM Regeert (2006). In 2007 zal ze te zien zijn met haar zevende soloprogramma met de toepasselijke titel: 7. Naast haar eigen theaterprogramma's speelde ze in 1989 Iris in de gelijknamige monoloog van Thea Doelwijt. Verder was ze te zien in theaterprogramma’s als Faja, De Koningin van Paramaribo (van Clark Accord), Thuis en De Vagina Monologen.

Op televisie begon ze als presentatrice van het VPRO kinderprogramma Wie, wat, waar, hoelaat. Grote bekendheid kreeg ze door haar rol als Smorrie in de televisieserie Vrouwenvleugel, winnaar van de Gouden Televizier-Ring 1994. Ook was de actrice één van de vaste spelers in de comedy's Oppassen!!! en Bradaz. Verder had ze rollen in o.a Baantjer, Costa, Blauw Blauw, Otje en Boks.

Op het witte doek is ze o.a te zien geweest in de succesvolle film Madame Jeanette, in Ochtendzwemmers en de bekroonde korte film You II. De actrice is ook een veelgevraagde stem en spreekt regelmatig commercials, animatiefilms, bedrijfsfilms in, waaronder de Disneyfilm Cars en de animatieserie De Grote Hummimummi Karaoke Show!.

Het bedrijfsleven en overheidsinstellingen huren Jetty Mathurin vaak in als presentatrice of voor 'een optreden op maat'.

Columniste was ze o.a bij Radio Rijnmond, Formule 1 (NPS) en het blad Contrast. Nu schrijft ze columns voor het tijdschrift Colorfull.

Jetty Mathurin heeft vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid een stichting Jetty Mathurin opgericht. Door middel van deze stichting zet zij zich in voor diverse goede doelen zowel in Nederland als in Suriname. Mede hiervoor kreeg zij op 27 november 2017 de Frans Bannick Cocqpenning van de gemeente Amsterdam.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de kostuums

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

Foto's

1JVL BH14.jpg

Jetty Mathurin in BH (1996). Foto: Jean van Lingen.

Bronnen