De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jetta Ernst.jpg


Jetta Ernst. Fotograaf onbekend.

NaamJetta Ernst
Beroep[[Beroep::Zakelijk leider]]

Jetta Ernst (1943, Baarn) is een belangrijk initiator en organisator in de theatersector in het algemeen en in het Utrechtse culturele leven in het bijzonder.

Biografie

Jetta Ernst was van 1995 tot 2005 zakelijk directeur van De Paardenkathedraal, eigen theater en gezelschap, Utrecht. Haar artistieke compagnon was regisseur Dirk Tanghe die in die jaren verschillende gedenkwaardige voorstellingen maakte. Eerder was ze adjunct-directeur van De Rotterdamse Schouwburg.

Zij studeerde aan de Academie van expressie door woord en gebaar in Utrecht en werkte daarna, in organisatorische en leidinggevende functies, afwisselend bij theaters en gezelschappen zoals: Mickey Loenersloot, Theater 't Hoogt, Utrecht, Bloemgroep Rotterdam, Soepgroep Utrecht, Utrechtse Theater Initiatieven. Zij was adviseur van o.a. Raad voor de Kunst, Fonds voor de Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Utrecht, Kees Eyrond Fonds, Utrecht. Bestuurslid van Vrede van Utrecht, Ro-Theater, Rotterdam, Theater Kikker, Utrecht en lid van de jury van de VSCD-toneelprijzen. Organiseerde tien jaar lang het Oudegracht Opera Concert, Utrecht en was stimulator en organisator van tal van initiatieven op gebied van theater en beeldende kunst in Utrecht.

Zij was een tijd gehuwd met architect Mart van Schijndel, ontwerper van de inmiddels wereld beroemde delta vaas. Van zijn bureau was zij zakelijk leider. Hun dochter Meike van Schijndel, is een gewaardeerde (grafische) vormgeefster. Jetta Ernst is Ridder in de orde van Oranje Nassau, werd geëerd met de Zilveren Stadsmedaille van Utrecht en met de Applausprijs van de Stadsschouwburg Utrecht.

Externe Links

Bronnen