Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Gebaseerd opJesus Christ Superstar - Andrew Lloyd Webber en Tim Rice


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Dieter Troubleyn - Jezus
Martin van der Starre - Judas
Caselyn Francisco - Maria Magdalena
Jeroen Phaff - Pontius Pilatus (tevens understudy Judas)
Rolf Koster - Annas (tevens understudy Jezus)
Bas Kuijlenburg - Kajafas
Michael Diederich - Herodes/Apostel Bartholomeüs
Jamai Loman - Apostel Simon
Jurko van Veenendaal - Apostel Petrus
Mark van Beelen - Apostel Jacobus (tevens understudy Annas)
Guido Gottenbos - Apostel Johannes
Penny Vos - Matteüs (tevens understudy Maria Magdalena)
Kok-Hwa Lie - Apostel Thomas
Roosmarijn van Lint - Apostel Judas Taddeüs
Matthias Quadekker - Apostel Andreas (tevens understudy Pontius Pilatus)
Ger Savelkoul - Apostel Jacobus
Marcel Veenendaal - Apostel Filippus
Danielle Veneman - Volgelinge
Jasper Kerkhof - Volgeling Nikodemus


      Maquette

      Jesus Christ Superstar 372034.jpg
      Maquette door Jos Groenier. Foto: Ernst Moritz. Collectie TiN.

      Video

      De officiële trailer van de voorstelling.

      Ontvangst

      Uit de recensies van de voorstelling.

      Jos Bloemkolk, Parool 4-11-2005:

      Daniël Cohen laat Judas zingen: “Jezus, jongen, dit loopt zwaar uit de hand’. En de tollenaren in de tempel, die in T-shirts lopen met Jesus Christ in Coca-Cola-letters en met McChrist, gebruiken woorden als merchandise, reli-shop en creditcards. Dat is nergens voor nodig. Of moet ons worden ingewreven dat het verhaal ‘nog altijd actueel’ is?
      Vooral Pilatus die gespeeld wordt door Jeroen Phaff, schittert. Zijn stem klinkt als een klok en hij beent over het podium als een operaheld. Maar ook Herodes (Michael Diederich) is mooi vilein als goochelende despoot.

      Bianca Bartels , Trouw 7-11-2005:

      Bij regisseur Eenens draait het om ‘t gevaar van massahysterie. Met zijn eigenzinnige regie trekt hij de 35 jaar oude musical over de laatste dagen van Jezus waardig de 21ste eeuw in.
      Eenens maakt gewaagde keuzes. Hij laat de kruisiging niet zien, Jezus heet staatsvijand Jezus C. , de apostelen dragen opblaas-doornenkronen en T-shirts met teksten als: ‘My savior is stronger than nails’. En Maria zingt de beroemde song ‘Hoe moet ik van hem houden’ a capella.
      Wat prachtig werkt is de ijzingwekkende apotheose. Acht man timmeren eindeloos op de grond- als was het op het kruis, we horen een hartslag bonken en een ziekenhuis piepje. Dan stopt de hartslag. Een lange schelle piep klinkt. Het kruisvormige podium verdwijnt in de nok. Eronder verschijnt een berg bloemen en knuffels, zoals bij de herdenkingen na Van Gogh en Fortuyn. En dan is het héél lang héél erg stil. Dat hakt er in. Deze Superstar móet je zien.

      Wilfried Takken, NRC 4-11-2005:

      Jezus deelt de jasjes uit. In de proloog van de musical Jesus Christ Superstar verdeelt de geestelijk leider de kleding onder zijn volgelingen, als een trainer voor een voetbalwedstrijd. Judas krijgt het bruine westernjasje met de lange mouwfranjes. Hij schrikt, wil het jasje doorgeven aan een ander, maar iedereen weigert. Jezus zelf heeft Judas gecast voor de verradersrol in zijn passiespel.
      Hoewel de oorspronkelijke musical al heel wat heilige huisjes omver wierp, blijft er aan dit moderne passieverhaal toch vaak allerlei reli-kitsch kleven. Grote verdienste van Eenens is dat hij deze vermijdt en vervangt door eigen, krachtige beelden, spaarzaam en smaakvol ingezet. Het koor heeft bijvoorbeeld choreografie waarin het Onze Vader in gebarentaal is verwerkt.

      Bronnen