De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jeroen Spitzenberger (1976) is een Nederlands toneel-, televisie- en filmacteur. Hij was hij te zien in verschillende producties, en had hoofdrollen in onder meer Lieve Lust en Alles is Liefde.

Biografie

Spitzenberger studeerde in 1998 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Daarna was hij werkzaam bij verschillende theatergezelschappen, waaronder Het Nationale Toneel, het Onafhankelijk Toneel en Toneelgroep Amsterdam.

Hij speelde een van zijn eerste rollen in de film De Tweeling (2002), gebaseerd op het gelijknamige boek van Tessa de Loo. In de film is hij te zien als David, de joodse vriend van Lotte (Thekla Reuten). Daarna volgden onder meer De Dominee en Stille Nacht. In 2005 kreeg hij een hoofdrol in de relatiekomedie Lieve Lust van Talpa, die echter al na een seizoen werd beëindigd. Hij had een belangrijke rol in de succesvolle film Alles is Liefde (2007), waarin hij als tegenspeler van Carice van Houten de rol van Prins Valentijn vertolkt. In de film zijn verder onder meer Anneke Blok, Thomas Acda en Peter Paul Muller te zien. Kim van Kooten, scenarioschrijfster van de film, verklaarde dat ze Jeroen Spitzenberger ziet als de Nederlandse Hugh Grant.

Verder had hij gastrollen in Nederlandse series als Russen, Baantjer, Keyzer & De Boer Advocaten en Spoorloos verdwenen. Vanaf 2008 is hij te zien in het vierde seizoen van de komische dramaserie Gooische Vrouwen, waarin hij de rol van Joost van Wenten vertolkt, de nieuwe vriend van Anouk Verschuur (Susan Visser).

In 2009 speelt hij de rol van kersverse minister Karel Bijl, in de serie Sorry Minister. Waarbij hij het op moet nemen tegen Secretaris-Generaal Helen van Zuylen, privésecretaris Maarten Hulst en diens assistent Mohammed in de eeuwigdurende strijd om de werkelijke macht binnen de regering. Dat zorgt voor tal van spannende, maar vooral ook hilarische confrontaties.

In het voorjaar van 2010 was Jeroen te zien in de AVRO-dramaserie Bloedverwanten. Hij speelde de rol van Thomas en was te zien naast Derek de Lint en Henriëtte Tol. Van 30 maart t/m 22 mei 2010 speelde Jeroen Spitzenberger de hoofdrol in de toneelvoorstelling Pier Paolo Pasolini - P.P.P. van het Nationale Toneel in Den Haag naast o.a. Jochum ten Haaf, Betty Schuurman en Jaap Spijkers. Voor deze rol ontving hij in 2010 de Guido de Moorprijs.

Jeroen Spitzenberger woont in Amsterdam en is in de zomer van 2007 getrouwd.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Wanted - Hogeschool voor de Kunsten Arnhem - 1995-03-12
Molloy -geboorte werd hem zijn dood- - Hogeschool voor de Kunsten Arnhem - 1997-02-08
De ijsman kome - Theater van het Oosten - 1997-04-19
Dora Kremer - Theater van het Oosten - 1997-10-24
Penthesilea - Hogeschool voor de Kunsten Arnhem - 1998-06-15
De woudduivel - Onafhankelijk Toneel - 1999-04-03
Heart of Congo - Stichting Toneelschuur Producties - 1999-10-30
Serendipity 3 - Bonheur Theaterbedrijf Rotterdam - 1999-11-26
Serendipity 4 - De avond van het paard - Bonheur Theaterbedrijf Rotterdam - 1999-12-11
De zelfmoord van de meisjes - Rotterdamse Schouwburg - 2000-04-14
Diskoobigge - De Theatercompagnie - 2001-01-26
Coma - De Theatercompagnie - 2001-09-06
Tussen licht en donker - Balie Produkties - 2001-10-15 Willem Mengelberg
Willem Mengelberg, tussen licht en donker - Balie Produkties - 2001-10-15
Espr;t - De Theatercompagnie - 2001-12-12
Ivanov - Onafhankelijk Toneel - 2002-03-30
Dominiek - Onafhankelijk Toneel - 2002-11-30
Elektra - Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg) - 2003-02-27
De ballade van de ontkiemende liefde - Cosmic Theater - 2003-10-29
Ludmilla - Het Nationale Toneel - 2004-02-28
Mightysociety1 - stichting mightysociety - 2004-10-14
De methode Ribadier - Het Nationale Toneel - 2005-02-12
Het temmen van de feeks - Toneelgroep Amsterdam - 2005-05-08
De zelfmoord van de meisjes - Bonheur Theaterbedrijf Rotterdam - 2005-09-20
Het belang van Ernst - Het Nationale Toneel - 2006-01-28
Monty Python's Flying Circus - Bos Theaterproducties - 2007-03-08
Levende doden - Het Nationale Toneel - 2007-10-25
Eline Vere - Het Nationale Toneel - 2007-12-22
Dagelijks brood - Het Nationale Toneel - 2008-04-17
Pleinvrees - Het Nationale Toneel - 2008-09-11
Carmen - Stella Den Haag - 2008-12-20
Romeo en Julia - Het Nationale Toneel - 2009-03-06
Pier Paolo Pasolini - P.P.P. - Het Nationale Toneel - 2010-04-01
Verre vrienden - Het Nationale Toneel - 2010-10-12
Midzomernachtdroom - Het Nationale Toneel - 2011-11-11
De prooi - Het Nationale Toneel - 2012-03-10
De Wannseeconferentie - Het Nationale Toneel - 2013-05-04
Het stenen bruidsbed - Het Nationale Toneel - 2013-06-01
Blauwdruk voor een nog beter leven - Het Nationale Toneel - 2014-11-08
Venus - DeLaMar Producties - 2016-10-02
Terror - Senf Theaterpartners - 2017-10-03
Noem het maar liefde - Toneelgroep Maastricht - 2019-03-10
  • Het alfabetische overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Filmografie

  • 2000 - Russen: Het Eerste Lijk - Marcel Dijkstra
  • 2002 - De Tweeling - David
  • 2003 - Meiden van De Wit - Kevin Kramer (Afl. Health & Beauty)
  • 2004 - De Dominee - Ronald Jan
  • 2004 - Stille Nacht - Jonathan
  • 2005 - Lieve Lust - Wouter (2005-2006)
  • 2006 - Spoorloos verdwenen: De verdwenen bruidegom - Axel de Zoete
  • 2007 - Alles is Liefde - Prins Valentijn
  • 2007 - Keyzer & De Boer Advocaten: Uit het leven - Laurens Knobbe
  • 2008 - Gooische Vrouwen - Joost van Wenten
  • 2008 - Koning van de Maas - Inspecteur
  • 2009 - Annie M.G. Schmidt - Sal
  • 2010 - Bloedverwanten - Thomas (2010-)
  • 2010 - Tirza

Bronnen