Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Biografie

Jeremy Baker (1968) is een Nederlands acteur, komiek, stemartiest, tekst- en scenarioschrijver en vertaler voor nasynchronisatie.

Hij is vooral bekend van het satirische programma Koefnoen waarvoor hij tekstschrijver is en enkele imitaties doet, waaronder paus Benedictus XVI en Anne Frank.

Hij volgde de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, waar hij in 1991 met de Pisuisse-prijs en in 1990 met de Kreativiteitsprijs werd onderscheiden. In 1992 studeerde hij daar af. Hij speelde mee in Belle van Zuylen - Madame de Charrière (1993) en in de rol van medeleerling in Richting Engeland (1993).

Als stemartiest is hij onder meer te horen in de televisieseries Titeuf en All Grown Up!, en in films als Finding Nemo en The Chronicles Of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe.

Baker schreef liedteksten voor verschillende artiesten, bijvoorbeeld Adèle Bloemendaal, Loïs Lane, Willeke Alberti en Paul de Leeuw. Hij schreef onder andere het scenario voor de film Fidessa.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
In beeld - Theatergroep De Kale - 2001-02-07
Fidessa - Stichting Blond & Blauw - 2003-07-18
De Producers - Mark Vijn Theaterproducties BV - 2011-10-23
Robert Long - Stage Entertainment Nederland - 2015-12-07
Into the woods - PIT Producties - 2017-02-19

Zie ook

Jeremy Baker over Stephen Sondheim en het vertalen van zijn werken.

Bronnen