De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJenny Lind
Geboren6 oktober 1820
Stockholm
Overleden2 november 1887
Malvern, Worcestershire
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
Jenny Lind
Jenny Lind in La Sonnambula

Biografie

Johanna Maria Lind (Stockholm, 6 oktober 1820 – Malvern (Worcestershire), 2 november 1887), beter bekend als Jenny Lind, was een Zweedse sopraan.

Reeds op jeugdige leeftijd werd haar zangstem ontdekt. Op negenjarige leeftijd kwam ze in contact met een muziekmeester. Toen ze tien jaar was stond ze voor het eerst op het podium. Op haar zestiende was ze de lieveling van de Zweedse Koninklijke Opera en ze werd succesvol in heel Europa.

In 1850 ging ze naar de Verenigde Staten waar ze onder de hoede van P.T. Barnum rondtoerde. Het succes was overweldigend en ze kreeg de bijnaam "De Zweedse Nachtegaal".

Handtekening van Jenny Lind-Goldschmidt

Ondertussen huwde ze in Amerika met de jonge pianist Otto Goldschmidt. Samen keerden ze in 1852 naar Europa terug en daar bouwde zij haar zangcarrière af. Ze werd filantroop en besteedde een groot deel van het vele geld dat ze verdiende aan liefdadigheid.

Vele zaken werden naar haar vernoemd, waaronder straten, een toetje, een theater in San Fransisco, een wijk van Glasgow en een onbewoond eiland ten noorden van Canada, Jenny Lindeiland.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Jenny Lind

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen