Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Jedidjah Julia Noomen (1976) is een Nederlandse schrijster/vertaler en regisseur.

Na haar opleiding aan de HKU werkte zij als regie-assistent bij Toneelgroep Amsterdam en het Noord Nederlands Toneel. Ondertussen schreef zij diverse dingen; in 1996 won ze de Landelijke Dag van het Hoorspel met het stuk Draaideuren enige tijd daarna was haar stuk "Slow-Motion Lopen" te zien bij Cosmic.

Noomen werkte geruime tijd als schrijver en producent voor film en televisie, om sinds 2008 weer definitief terug te keren naar het theater. Sindsdien schrijft ze uiteenlopende stukken voor diverse groepen, niet alleen teksttoneel maar ook muziektheater en liedteksten. In 2010 was zij een van de winnaars van het AKF tekstschrijversfestival. ook is ze actief als vertaler; in 2011 ging o.a. de musical "Our House" in haar vertaling in Nederlandse premiere.

Tussen september 2011 en september 2012 schreef Noomen als Stadstoneelschrijver een jaar lang iedere maand een nieuw toneelstuk, geïnspireerd op de actualiteit van Amsterdam.

Als regisseur werkt Noomen voor uiteenlopende groepen en spelers. De nadruk ligt op voorstellingen op bijzondere lokaties en de combinatie van dans en teksttoneel. Werk van haar was onder andere te zien op Axis, Reuring, Rode Loper en Fringe Festival, maar ook in diverse grote en kleinere theaters.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en die zij heeft geregisseerd, alsmede naar haar overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Alice's Island - Muiderpoorttheater - 2011-02-04
Omdat ik de beste ben - Ilse van Kollenburg - 2011-09-06
Ik ben hier - De Stadstoneelschrijver - 2011-11-11
Gezelschap - De Stadstoneelschrijver - 2012-04-05
Vlucht - De Stadstoneelschrijver - 2012-09-16
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Film

De korte film "Verdi", met in de hoofdrollen o.a. Lineke Rijxman en Janni Goslinga, werd door Noomen geschreven en geproduceerd. Deze film werd door de NPS uitgezonden en was succesvol op 6 Europese filmfestivals. Later schreef ze o.a. "Bach was Deaf" en werkte ze aan enkele speelfilmscripts voor IDTV en het intendantbureau van het Filmfonds.

TV

Noomen schreef o.a. mee aan de series "Taal van het Hart" (OHM) en "het Ongeluk" (EO). Daarnaast was ze als producent betrokken bij de film "Up at Down", een filmbewerking voor de NPS en BBC van de dansvoorstelling "Looking Up at Down" van Suzy Blok.

Overig

Jedidjah deed diverse productionele activiteiten, onder andere voor componist Merlijn Twaalfhoven. Daarnaast was ze Company Manager voor de musical Dreamgirls.

Externe Links

Bronnen