De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jean Louis Barrault 1952.jpg

NaamJean-Louis Barrault
Geboren8 september 1910
Le Vésinet
Overleden22 januari 1994
Parijs
BeroepActeur, Schrijver
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Jean-Louis Barrault (1910 – 1994) was een Frans acteur.

Biografie

Barrault maakte op 21-jarige leeftijd zijn toneeldebuut. Vanaf 1935 regisseerde hij met zijn eigen toneelgezelschap en speelde in verschillende films. Zijn bekendste filmrol was de mimespeler Baptiste Debureau in de dramafilm Les Enfants du paradis (1945) van Marcel Carné. Vanaf 1940 was hij verbonden aan La Comédie Française. Toen trouwde hij ook met actrice Madeleine Renaud. Samen richtten ze in 1947 het toneelgezelschap Compagnie Renauld-Barrault op in het [Théâtre Marigny. Met dat gezelschap ging hij op tournee in Zuid-Amerika.

Na hun terugkeer in 1959 werden Barrault en Renaud benoemd tot directeur van het Théâtre de l'Odéon. Toen Barrault tijdens het oproer in mei 1968 de deuren van de schouwburg openzette voor de studenten, werd hij uit zijn ambt ontslagen door toenmalig minister van Cultuur André Malraux. Pas in 1974 slaagde het gezelschap van Barrault erin een nieuw theater te stichten in het Gare d'Orsay. Toen het theater in 1981 moest wijken voor het huidige museum, bouwde de Franse staat aan de Champs-Élysées het Théâtre du Rond-Point dat Barrault en Renaud tot hun beider dood in 1994 leidden.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Bronnen