De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJanus Cabalt
Geboren20 september 1869
Overleden3 juni 1935
Amsterdam
BeroepPoppenspeler

Biografie

Janus Cabalt behoorde tot een Italiaanse kermisfamilie, de Cabalzi, die in 1830 naar Nederland was gekomen. Hij was veertien jaar oud toen hij zijn vader in diens poppenkast ging assisteren. In 1887, toen hij achttien jaar was, kreeg hij zijn eigen exemplaar, niet veel meer dan een frame van hout, overtrokken met een geruite, katoenen lap. Daarmee reisde hij kermissen in binnen- en buitenland af. In 1893 werd zijn vaste standplaats de Dam in Amsterdam, waar hij zes dagen per week van tien tot zes uur te zien was.

Zie ook:

Janus Cabalt krijgt toestemming van de gemeente Amsterdam om op de Dam poppenkastvoorstellingen te gaan geven.

Handpoppen en marionetten

De Poppenkast en de handpoppen van Janus Cabalt bevinden zich in Amsterdam Museum.

De marionetten en het decor van het marionettentheater van Janus Cabalt, waarmee hij bij welgestelden aan huis optrad, bevinden zich met het bijbehorende decor, in de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN).

Foto van de marionetten

De marionettenkast van Janus Cabalt. Foto: Roel Bogaards. Collectie TIN

Video poppenkast op de Dam

In 1893 kreeg Janus Cabalt vergunning om zijn poppenkast te vertonen op de Dam, waar hij tot 1935 speelde met zijn Jan Klaassen en Katrijn. Dit filmpje is dus van 1935 of daarvoor, is gefilmd op dubbel-8 en gedigitaliseerd door de firma Cinepro Filmscanning uit Zandvoort. Bron: Youtube.

Bronnen

  • Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN)