Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJanine Numan
Geboren1949
Overleden7 januari 2014
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel


Biografie

Janine Numan (1949-2014) was een Nederlands poppenspeler. Samen met haar man Rob Numan produceerde zij voorstellingen onder de naam V.O.F. Gooisch Poppentheater en was zij mede-eigenaar/directeur van het poppentheater in Hilvertshof in Hilversum.

In 1979 en 1981 maakte zij twee grote poppenfilms voor de Wereldomroep. Janine ontwierp en maakte de kleding voor de poppen en speelde ook mee. In 1982 maakten ze een poppenfilm-trailer voor de Chanowski-studio's. Daarnaast traden ze op in het hele land met oud-Hollandse poppenkast 'Jan en Alleman' en theater 'Mignon'. Ook hierbij was zij onder andere verantwoordelijk voor de aankleding van poppen en kast.

In 1982 begon het echtpaar, op verzoek van de toenmalige eigenaar van Hilvertshof een poppentheater dat de naam kreeg Goois Poppentheater Hilvert's Hofje, Hilversum. Veel volwassenen die als kind in het theater kwamen kunnen zich herinneren dat Janine altijd achter de kassa of de bar aanwezig was.

Tevens werkte zij, door de jaren heen, als ontwerpster en achter de schermen mee aan diverse grote balletvoorstellingen van 'Balletstudio Blaricum' en Globe. Ook schreven het echtpaar Numan twee jeugdboeken op verzoek van uitgeverij 'Het Goede Boek'; Waargebeurde Sprookjes en Waarschijnlijke Verhalen.

Met haar overlijden is een bescheiden, maar veelzijdige kunstenares voor het Gooi verloren gegaan. Janine laat een echtgenoot, twee kinderen, een kleinzoon, veel vrienden en een poppentheater achter. Bron: website dichtbij

Theater/dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij zij geregistreerd werd in de Productiedatabase voor het ontwerpen, maken en bespelen van poppen.

 
De schat van de loltrol - V.O.F. Gooisch Poppentheater - 1990-09-05
Het witte wief van brokkelsteen - V.O.F. Gooisch Poppentheater - 1990-10-03
Als sneeuw voor de zon - V.O.F. Gooisch Poppentheater - 1991-03-01
Het verhaal van de sneeuwpop - V.O.F. Gooisch Poppentheater - 1991-03-01
De schat in de toren - V.O.F. Gooisch Poppentheater - 2003-01-29
Prins Pad - V.O.F. Gooisch Poppentheater - 2003-04-02
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd
  • Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Bronnen