Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan de Noord

Jan de Noord.jpg


Jan de Noord. Fotograaf onbekend.

NaamJan de Noord
Geboortedatum11 november 1945
Geboorteplaats Meppel
Overlijdensdatum20 januari 1983
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
VIAF-profiel291451303

Jan de Noord (1945 - 1983) was een Nederlandse poppenspeler.

Biografie

De poppenspeler Jan de Noord speelde in zijn eigenhandig geschreven poppenkastverhalen vrijwel altijd zelf mee. Hij beschouwde zijn poppenspel als een gesprek met kinderen en maakte geen verschil tussen voorstellingen voor kinderen en voor volwassenen.

Aan de ontwikkeling en erkenning van het poppenspel in Nederland heeft Jan de Noord een belangrijke bijdrage geleverd. Met enkele collega's richtte hij in 1970 de zogenaamde Kookur-groep op met het idee het poppenkastspel uit de Jan Klaassentraditie te halen, een initiatief waaruit ook enkele groepsproducties voortkwamen. Tevens was hij mede-oprichter van een werkgroep die schouwburgen wist te interesseren voor jeugd- en poppentheater.

Jan de Noord heeft twee eigen theatertjes gehad, in Zwolle en in Elburg: het Spieketheater. Aan de Utrechtse Academie voor Expressie door Woord en Gebaar en bij kunstschilders vormde hij zich vaktechnisch en in de beeldende kunst. Een van zijn bekendste producties was "Peruaanse Runa en zijn paardje" (1975), weerslag van een reis naar Peru in opdracht van het Tropeninstituut.

Jan de Noord benam zich het leven. Zes weken na zijn vermissing, 20 januari 1983, werd zijn lichaam gevonden. In 1986 won hij postuum de Wim Meilinkprijs van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel.

Bronnen

  • Nederlands Theaterjaarboek