Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nelissen.jpg

NaamJan Nelissen
Geboortedatum24 mei 1918
Geboorteplaats Heemstede
Overlijdensdatum7 december 1987
Overlijdensplaats Bloemendaal
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
IMDb-profiel9583293
VIAF-profiel5451565

Biografie

Jan Nelissen (1918-1987) was een Nederlandse poppenspeler. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van het na-oorlogse poppenspel in Nederland en gaf met zijn gezelschap "Het Kleine Wereldtoneel" voorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen. Hij was jarenlang directeur van het Amstelveens Poppentheater, dat hij in 1965 oprichtte. Hij maakte voorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen.

Nelissen beheerste het handpoppenspel tot in de details en was de leermeester voor beginnende collega's, zoals Theo Terra, die later in de grote schouwburgen en kleine theaters zeer succesvol zou worden. Jan Nelissen was ere-lid van de Vereniging Gezelschappen Nederlands Beroepspoppenspelers.

V.l.n.r. Feike Boschma (spel), Hans Henkemans (piano), Jan Nelissen (spel); La boîte à joujoux, voorstelling 1968. Foto: Particam Pictures/MAI.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Bastien et Bastienne - Poppentheater Jan Nelissen - 1958-04-08
Oliver! - Piet Meerburg & Willy Hofman - 1963-10-03
La serva padrona - Poppentheater Jan Nelissen - 1966-10-16
Tierelyra - Poppentheater Jan Nelissen - 1969-10-27
Het boek Esther - Poppentheater Jan Nelissen - 1974-10-24
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd
  • Idem voor het ontwerpen, maken en bespelen van poppen
  • Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich veel handpoppen van Jan Nelissen. Het grootste gedeelte daarvan werd al in 1986 door het toenmalige Nederlands Theater Instituut aangekocht van Jan Nelissen zelf, en een klein deel is afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam.

Bronnen