De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Nelissen.jpg

NaamJan Nelissen
Geboren24 mei 1918
Heemstede
Overleden7 december 1987
Bloemendaal
BeroepPoppenspeler

Biografie

Jan Nelissen wordt beschouwd als de grondlegger van het na-oorlogse poppenspel in Nederland en gaf met zijn gezelschap "Het Kleine Wereldtoneel" voorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen. Hij was jarenlang directeur van het Amstelveens Poppentheater, dat hij in 1965 oprichtte. Hij maakte voorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen.

Nelissen beheerste het handpoppenspel tot in de details en was de leermeester voor beginnende collega's, zoals Theo Terra, die later in de grote schouwburgen en kleine theaters zeer succesvol zou worden. Jan Nelissen was ere-lid van de Vereniging Gezelschappen Nederlands Beroepspoppenspelers.

V.l.n.r. Feike Boschma (spel), Hans Henkemans (piano), Jan Nelissen (spel); La boîte à joujoux, voorstelling 1968. Foto: Particam Pictures/MAI.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem voor het ontwerpen, maken en bespelen van poppen

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich veel handpoppen van Jan Nelissen. Het grootste gedeelte daarvan werd al in 1986 door het toenmalige Nederlands Theater Instituut aangekocht van Jan Nelissen zelf, en een klein deel is afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam.

Bronnen