De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Johan (Jan) Mulder (1945) is een Nederlandse ex-voetballer, columnist, schrijver, acteur en televisiepersoonlijkheid.

Biografie

Mulder groeide op in Bellingwolde en volgde de HBS die hij niet afmaakte. Hij woont in Nieuwolda.

Mulder begon zijn carrière bij WVV in Winschoten tegen VV Zwaagwesteinde. Daar werd hij ontdekt door RSC Anderlecht, waar hij zeven jaar zou spelen. In België werd hij met de club uit Brussel viermaal landskampioen. Ook werd Mulder eenmaal topscorer van de Eerste klasse in het seizoen 1966/67. Hij was de eerste buitenlander die dit presteerde sinds de Tweede Wereldoorlog. Op 14 juni 1972 maakte hij bekend dat hij voor Ajax had gekozen, na heftig touwtrekken tussen Ajax en Feyenoord. De transfersom bedroeg 1,3 miljoen gulden, voor die tijd een recordbedrag voor een Nederlandse club.

Een knieblessure dwong hem in 1975 zijn voetbalcarrière voortijdig te beëindigen. Mulder speelde tijdens zijn loopbaan vijf keer voor het Nederlands Elftal.

Columnist

Als columnist heeft hij sinds 1978 tot en met de jaren ´90 onder andere voor de weekbladen De Tijd en Elsevier gewerkt. Voor Humo en Dagblad van het Noorden is hij nu (2010) nog altijd actief. In de Volkskrant schreef hij tot juli 2006 samen met Remco Campert de column CaMu op de voorpagina. De verhouding met de Volkskrant vertroebelde al doordat de krant Mulders auteursrechten schond door publicatie van een cd-rom met daarop teksten van Mulder. Samen met twee andere Volkskrant-freelancers, Hans Heg en Huib Stam, startte Mulder een langlopend proces tegen de krant en uitgever PCM, waarbij de krant en uitgever enkele malen werden veroordeeld. Uiteindelijk haakte Mulder in 2001 vóór de definitieve uitspraak af, omdat hij verder procederen tegen een opdrachtgever toch niet juist achtte. Sinds begin 2008 levert hij wekelijks een videocolumn voor VolkskrantTV en hervatte zo de samenwerking met de Volkskrant.

Samen met Remco Campert trok hij enkele jaren van theater naar theater met een literair programma ("De Teen" (1993) en "Herinneringen" (1995)). In 2004 waren beide heren verantwoordelijk voor de tekst van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, die zij samen voordroegen.

Tot en met april 2006, toen het programma stopte, was hij verbonden aan het praatprogramma Barend & Van Dorp dat bij de commerciële zender Talpa en eerder RTL 4 was te zien. Door zijn bijdrage aan dit programma kreeg hij het imago van een emotionele persoonlijkheid, die vaak heftige kritiek had op onder andere de politiek en die kritiek niet onder stoelen of banken schoof. Dit ondanks het feit dat Barend en Van Dorp vonden dat een journalist zich zo onafhankelijk mogelijk moet opstellen. Verder is Mulder vaak te zien in commercials, onder andere als "blauwe leeuw" in reclamespots van de Postbank N.V.

Jan Mulder is de vader van Youri Mulder, eveneens oud-voetballer en tegenwoordig voetbalanalist bij de NOS, en Geret Mulder.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent samen met Remco Campert en Bart Chabot onder de naam Mulder & Chabot Campert en idem de voorstellingen samen met Remco Campert alleen, onder de naam Category:Producties Remco Campert & Jan Mulder

Bronnen