Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

JanMul-725x1024.jpg

NaamJan Mul
Geboren20 september 1911
Haarlem
Overleden30 december 1971
Overveen
BeroepMusicus, Componist
IMDb-profiel
VIAF-profiel
 Website


Jan Mul (1911- 1971) was een Nederlandse organist, componist van voornamelijk kerkmuziek en muziekredacteur van de Volkskrant.

Biografie

Jan Mul werd geboren als zoon van een slager. Op de lagere school kreeg hij pianoles van Betsy Pielage (leerling van Philip Loots) Tijdens de middelbare school op het Triniteitslyceum kreeg hij ook orgelles van Hendrik Andriessen “met wiens muzikaal milieu hij reeds goed vertrouwd was”. De parochiekerk van de Muls was de Jozefkerk waar Andriessen organist was.

Na zijn studie aan het Conservatorium Amsterdam bij Sem Dresden was Mul 30 jaar verbonden als kerkorganist aan de R.K. Kerk van O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Overveen. Daar begeleidde hij op Kerstavond 1943 het koor bij de eerste uitvoering van Midden in de Winternacht, waarvoor zijn vriend Harry Prenen de tekst had bezorgd. Het behoort inmiddels tot het vaste kerstrepertoire.

Aan het Conservatorium van Maastricht was hij verbonden als docent compositie. Mul werkte op de (kunst)redactie van de Volkskrant als muziekrecensent samen met Harry Prenen en Godfried Bomans. Dit drietal stond bekend als “de Haarlemse School”. Hij bekleedde ook in vele landelijke organisaties een leidende positie. Zo was hij vele jaren bestuurslid van Donemus. Tevens was hij voorzitter van zowel GeNeCo en Buma als van de Federatie van Beroepsverenigingen van Kunstenaars.

Ook schreef Mul de muziek van een opera in twee bedrijven. Het libretto was door Godfried Bomans geschreven, gebaseerd op diens detectiveverhaal De avonturen van Bill Clifford (1948). De partituur, die lange tijd zoek was, bevindt zich in het Nederlands Muziek Instituut in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De opera is slechts eenmaal opgevoerd en wel in 1964 ter gelegenheid van de opening van de Technische Hogeschool Twente in Enschede. De reacties in de pers liepen sterk uiteen, van "een ongekend geestloos product, bepaald geen nieuwe perspectieven voor een eigen Nederlandse operacultuur" tot "het werk bevat zoveel muzikale spiritualiteit, gevat in rake ritmische, harmonische trouvailles, dat het zonder meer tot de beste operawerken behoort, die ooit in ons land geschreven zijn".

Onder het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn kerstlied Midden in de Winternacht en de filmmuziek die hij componeerde voor Bert Haanstra. De dubbelmars uit diens speelfilm Fanfare is uitgebracht onder de titel Fanfare in Es.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd als componist, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
De barbier van Sevilla - Zuid Nederlandsch Tooneel - 1948-04-28
Sonate - Ballet Recital II - 1952-09-21
De varkenshoeder - De Nederlandsche Opera (gevestigd te Amsterdam) - 1953-06-25
Het proces - Het Nederlands Ballet - 1955-01-20
In Holland staat een huis - Scapino Ballet - 1956-10-06
Jantjes eerste schooldag - Scapino Ballet - 1960-05-16
Het proces - Nederlands Dans Theater - 1961-04-06
Bill Clifford - Opera Forum - 1964-10-05

Literatuur

  • Ian Borthwick, Jan Mul. Een portret. Amsterdam, Music Center The Netherlands. 2011.
  • Wouter Paap: Nederlandse componisten van deze tijd XVI Jan Mul in Mens en Melodie 1951 p. 134)

Externe link