De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Jan Hofstra trad eind 1964 in dienst van Het Nationale Ballet als theatertechnicus en zou tot en met 1996 vast verbonden blijven aan dit gezelschap.

De enig andere technicus in 1964 was Henk Koegler, die het steeds omvangrijker wordende technische werk niet meer alleen af kon en Jan erbij vroeg. Voor die tijd was Jan werkzaam in de filmindustrie na zijn opleiding als instrumentmaker en in de elektro- en radiotechniek.

Jan Hofstra voelde zich echter spoedig thuis in de theaterwereld en nam al snel de leiding. In zijn lange loopbaan zorgde hij voor een gestaag groeiend aantal technici bij Het Nationale Ballet en een steeds complexer technisch instrumentarium. Tevens zorgde hij voor een gedegen administratie van technische gegevens, daarbij geholpen door zijn echtgenote Riet. Door zijn voorbeeld als theatertechnicus, kreeg Jan een grote invloed op de ontwikkeling van de jonge technici die bij HNB in dienst kwamen.

Met zijn praktisch gerichte deskundigheid wist hij de steeds groeiende artistieke wensen van leiding en de verschillende choreografen en ontwerpers die voor HNB werkten, in technische zin te realiseren, met name gold dit ten aanzien van de belichtingen. Zo heeft Jan bij het ontwerp van de belichtings faciliteiten voor het Het Muziektheater in Amsterdam een belangrijk aandeel gehad.

Bij het ontstaan van de Technische Organisatie Muziektheater (TOM) in 1986, blijft Jan Hofstra nog 10 jaar vast verbonden aan Het Nationale Ballet als lichtontwerper, alhoewel hij zelf de term lichtregisseur prefereert. In die jaren ontwerpt hij het merendeel van de belichtingsplannen van nieuwe producties naar de wensen van choreografen en ontwerpers. Voor diverse choreografen ging hij dat tevens in het buitenland doen, wanneer hun balletten bij andere gezelschappen werden ingestudeerd. Na zijn officiële afscheid bij HNB bleef hij tot op de dag van vandaag deze laatste werkzaamheden voor diverse choreografen als zelfstandige uitvoeren en maakte hij diverse belichtingen voor exposities in het Rijksmuseum.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen met lichtontwerp van Jan Hofstra zie Lichtontwerp Jan Hofstra

Herinneringen aan Jan Hofstra

Zie Herinneringen en anecdotes over en rond Jan Hofstra

TV

Overig

In 2001 wordt Jan Hofstra onderscheiden vanwege zijn grote verdiensten voor Het Nationale Ballet en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Trivia

Externe Links

Bronnen