De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Decorte (1950) is een Vlaams acteur, theatermaker, televisiepersoonlijkheid en voormalig volksvertegenwoordiger.

Biografie

Jan Decorte is de zoon van de acteurs Marc Decorte en Jo Crab en studeerde in 1972 af aan het Rits met een thesis over Macbeth van William Shakespeare. Vanaf 1978 was hij een tijdlang docent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Theater en film

Decorte schrijft eigen werken voor theater maar vertaalt en bewerkt vooral werken van Shakespeare, Goethe, Ibsen, Tsjechov en vele anderen.

Als acteur speelt Decorte nog mee in verscheidene van zijn eigen producties maar ook in producties van het Kaaitheater.

In 1982 werd Decorte artistiek directeur van het gezelschap Het Trojaanse Paard dat in 1997 omgedoopt werd tot Jan Decorte & Cie en nog later tot Bloet vzw. Decorte maakte in het midden van de jaren 1970 twee films, Pierre, een zwart-witfilm waarmee hij de persprijs op het Festival van de Belgische film won, en Hedda Gabler. In 2006 regisseerde Decorte met Dido and Aeneas zijn eerste opera, een vertaling en bewerking van de opera van Henry Purcell.

In 2009 tourde hij met theatergezelschap De Koe met de productie Een gelukkige Verjaardag rond.

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor het geluid

Idem voor de productie productie

Idem voor de grime en het kapwerk

Televisie

Decorte raakte in 1990 bij het grote publiek bekend door het televisieprogramma Sterrenwacht, een talentenjacht voor presentatoren, waarin Decorte, die bekend staat als een moeilijk te interviewen persoon, door ieder van de kandidaten diende geïnterviewd te worden.

Politiek

Decorte was einde 1991 een van de verkozenen van ROSSEM voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers, hoewel hij geen lid van die partij was en zich in de praktijk ook niets van het partijprogramma van ROSSEM aantrok. Toen Jean-Pierre Van Rossem bij de eedaflegging van Koning Albert II de kreet "Vive Julien Lahaut, vive la république" uitte, kwam het tot een breuk tussen de royalist Decorte en ROSSEM. Decorte zetelde daarna verder als onafhankelijk volksvertegenwoordiger. Hij kwam nog wel op bij de volgende nationale verkiezingen van 1995 voor de kleine partij HOERA, maar hij geraakte niet verkozen.

Privé

Decorte woont in Brussel en is de levenspartner van actrice Sigrid Vinks die sinds 1981 in al zijn producties meespeelt.

Prijzen

Bronnen