De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Jan Bronk 362120.jpg


Jan Bronk, 1980. Foto: Maarten Brinkgreve. Collectie TIN.

NaamJan Bronk
Geboren1928
Overleden11 januari 1985
BeroepMimespeler, Directeur
DisciplineMime

Biografie

Jan Bronk (1928-1985) was een Nederlandse mimespeler, docent, artistiek leider en directeur en ook danser. Gedurende het seizoen 1950/51 was hij onder meer als danser ook verbonden aan het Scapino Ballet.

Jan Bronk speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de mime-kunst in Nederland tot een autonome theaterdiscipline. In de vroege jaren vijftig raakte hij samen met collega's als Will Spoor en Frits Vogels geïnspireerd door het werk van Etienne Decroux en Jean-Louis Barrault, die in hun Parijse studio's de mimekunst als analytische en zelfstandige podiumkunst ontwikkelden.

De oprichting van het pantomimegezelschap Theatergroep Carrousel, betekende een belangrijke stap in de Nederlandse ontwikkeling van de mimekunst. Jan Bronk stond ook aan de basis van de mime opleiding bij de Amsterdamse Theaterschool en hij richtte zich al vroeg in zijn loopbaan op de documentatie en archivering van hetgeen op mimeterrein werd geproduceerd in de loop der jaren.

Van 1972 tot zijn dood was Jan Bronk directeur van het Nederlands Mimecentrum in Amsterdam, dat later onderdeel werd van het Theater Instituut Nederland.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen met een mimografie van hem

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent onder de naam Gezelschap Jan Bron.

Bronnen

  • Nederlands Theaterjaarboek
  • Jan Baart, Mime in Nederland, Meulenhof Educatief, Amsterdam 1982
  • Productiedatabase