De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJan Blok 1923-1995
Volledige naamJohannes Bernardus (Jan) Blok
Geboren6 augustus 1923
Overleden30 november 1995
BeroepGitarist, Componist, Muzikaal Leider
DisciplineMuziektheater


Meester gitarist Jan Blok begeleidt Wim Sonneveld. Een juweeltje uit het repertoire van Louis Davids. Uit: "Davids" 3 December 1967 TV. Bron: Youtube.

N.B. voor de acteur Jan Blok, zie Jan Blok 1894-1964.

Biografie

Jan Blok 1923-1995 was een Nederlands gitarist, componist en muzikaal leider. Hij overleed op 30 november 1995 en hij begon zijn carrière als gitarist in een Amsterdamse dancing. Na de Tweede Wereldoorlog maakte hij deel uit van de big band van Piet van Dijk en werkte daarnaast bij de KLM.

In de jaren vijftig koos hij voor een artiestenloopbaan en concentreerde zich volledig op de muziek. Wim Ibo engageerde hem als gitarist voor de radioserie In Holland staat een huis, beter bekend als De familie Doorsnee. Daarmee was de naam van Jan Blok als eerste cabaretgitaristgevestigd. Jan Blok vervolgde zijn cabaretwerk bij het gezelschap van Wim Sonneveld. Ook toen Sonneveld soloprogramma's ging maken, bleef Jan Blok hem begeleiden. Daarnaast werkte hij met Toon Hermans, Wim Kan, Jasperina de Jong, Henk Elsink, Seth Gaaikema en Natascha Emanuels.

Bij radio en televisie was Jan Blok betrokken bij Pension Hommeles, Vrij entree, 't Schaep met de 5 pooten en Ja zuster, nee zuster. In 1995 was Jan Blok nog op het podium te zien in een theaterprogramma van het Postbank Kleinkunst Festival ter gelegenheid van het eeuwfeest van het Nederlandse cabaret. Jan Blok werd 72 jaar.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor de muzikale leiding

Affiches Cabaret Wim Sonneveld

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-R1965-015-1&b=430 Affiche Waar de blanke top, 1955. Collectie TIN.

Affiche van (links) Een avond met Wim Sonneveld, 1965; en (rechts) Waar de blanke top, 1955. Cabaret Wim Sonneveld. Jan Blok staat steeds prominent op de affiches vermeld. Collectie TIN.

Externe Links

Bronnen