De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Jan Aartzen is een Nederlandse (vormgever) decor- en kostuumontwerper. Aarntzen volgde van 1970 tot 1975 een opleiding aan de Academie voor de Beeldende Kunsten in Arnhem, waarna hij gedurende twee jaar stylist werd bij de warenhuizen De Bijenkorf en V&D. In diezelfde periode doceerde hij aan de Academie voor de Beeldende Kunsten het vak Modeontwerpen en aan de lerarenopleiding te Utrecht het vak Textiele werkvormen.

Hij gaf in de navolgende jaren les op verschillende (theater)scholen, waaronder ook de Amsterdamse Modeacademie Vogue, waar hij van 1977 tot 1988 directeur van was. Daarnaast was hij werkzaam als kostuum- en decorontwerper bij diverse theater-, cabaret- en musicalshows en tentoonstellingen, maar ook voor televisie.

Zijn eerste zelfstandige ontwerp is voor de voorstelling Bosjes Bloemen (1989) van Karin Bloemen. Eerder werkte hij al voor musicals van Frank Sanders en Jos Brink. De samenwerking met Karin Bloemen bleek een succes en Aarntzen is nog steeds haar vaste couturier. De jurken die hij voor Bloemen ontwerpt zijn altijd groots en opvallend. Jan Aarntzen heeft veel kostuums en decors ontworpen voor musicals. In 2006 heeft hij voor Rembrandt De Musical van Stardust Productions de kostuums en het decor ontworpen, maar ook meegewerkt aan de uitwerking van het concept.

In 2007 ontving hij de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Ontwerper voor de musical Rembrandt. Ook heeft hij in 1974 (Recontre de Jeune Mode, St Galle Zwitserland) een wedstrijd gewonnen en in 1996 won hij de Scheveningse Cabaretprijs voor Vormgeving.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de voorstellingen met kostuums van Jan Aarntzen, zie Kostuums Jan Aarntzen

Voor een overzicht van de voorstellingen met decor van Jan Aarntzen, zie Decor Jan Aarntzen

Kostuums in Collectie TIN

In de Collectie TIN zijn kostuum-, decorontwerpen en kostuums aanwezig van Jan Aarntzen.

Kostuum gedragen door Lucie de Lange als vis in Er wordt gestrooid 75790.jpg Kostuum gedragen door Jos Brink als Boudewijn Kleinman in Madame Arthur 75791.jpg Kostuum gedragen door Frank Sanders in Madame Arthur 75792.jpg

V.l.n.r.: Kostuum gedragen door Lucie de Lange als vis in Er wordt gestrooid!, 1989; Kostuum gedragen door Jos Brink als Boudewijn Kleinman in Madame Arthur, 1985; Kostuum gedragen door Frank Sanders in Madame Arthur, 1985. Ontwerp: Jan Aarntzen. Collectie TIN.

Bronnen