De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJan-Ate Stobbe
BeroepZanger, Tenor
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera


Biografie

Jan Ate Stobbe werd geboren in Tzummarum. Op 17-jarige leeftijd debuteerde hij bij de operettevereniging Animato in Leeuwarden met een rolletje in Viktoria und ihr Husar van Paul Abraham. In deze periode kreeg hij les van Ady Legué. Vervolgens studeerde hij solozang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Meinard Kraak van 1979 tot 1985 en aan het Utrechts Conservatorium bij Marianne Blok van 1985 tot 1988. Reeds tijdens zijn studie trad hij veel op in concerten en producties.

Z'n professionele debuut was bij de Hoofdstad Operette in 1987 als Jozef in Wiener Blut van Johann Strauß jr. Hij heeft sindsdien meer dan 15 hoofdrollen gezongen in operette’s, waaronder Die Fledermaus, Eine Nacht in Venedig, Boccaccio, Die Lustige Witwe, Der Vogelhändler en Der Bettelstudent.

Op operagebied heeft Jan Ate als solist gewerkt bij de Stichting Kamer Opera Nederland tussen 1992 en 1993 (Assepoetsers Poets, van Adolphe Adam ) en als koorlid bij de producties van Lohengrin en Parsifal bij De Nederlandse Opera. Ook was Jan Ate verbonden aan de Bangkok Opera waar hij naast enkele moderne Thaise opera's de tenorsolo zong in het Simon Wiesenthal herdenkings concert A child of our Time van Michael Tippett in 2005, en de rol van Mime vertolkte in Das Rheingold van Richard Wagner in 2006; beiden premieres in Thailand. Dit leidde tot een uitnodiging in 2007 van the Vietnames Opera and Ballet Company om Europa te vertegenwoordigen tijdens een opera gala van de EU- ASEAN top in Hanoi in aanwezigheid van de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso.

Ook in de musical heeft Jan Ate zijn sporen verdient. Van 1993 tot 1996 speelde hij mee in The Phantom of the Opera, de succesvolste musical ooit in Nederland waar hij bijna duizend voorstellingen heeft gespeeld in diverse rollen, zoals Veilingmeester, Bucket en Piangi. In 1998 speelde hij de rol van fotograaf in het muziekspektakel De Tijdaffaire, in de Jaarbeurshal in Utrecht, geschreven door Guus Vleugel vlak voor zijn overlijden, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Rabobank.

Naast het muziekdramatische werk heeft Jan Ate ook veel concerten en liederenrecitals in binnen-en buitenland gegeven. Zo heeft hij tientallen malen de liederencyclus Die Winterreise van Franz Schubert uitgevoerd en was hij in februari 2012 te horen in een concert met Friese liederen samen met de sopraan Janny Zomer en de pianist Frans Douwe Slot in de Groate Kerk in St. Jacobi Parochie.

Theater/Dans

Voor een overzicht van de premiere voorstellingen waaraan Jan-Ate Stobbe zijn medewerking verleende, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie Voorstellingen

Externe Links

Bronnen