De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Jacques van Hoven als Jonathan in Saul s verwerping 371669.jpg


Jacques van Hoven als Jonathan in Saul's verwerping, 1916. Foto: Joh. Cohnen.

NaamJacques van Hoven
Volledige naamJacques David Citroen
Geboren18 november 1885
Amsterdam
Overleden1 oktober 1942
Auschwitz
BeroepActeur

Jacques David Citroen (Jacques van Hoven) (Amsterdam, 18 november 1885 - Auschwitz, 1 oktober 1942) was een Nederlands acteur, toneelauteur en -regisseur.

Biografie

Van Hoven ging op z'n veertiende jaar naar Londen om zich in de handel te bekwamen. Twee jaar later was hij weer terug met het plan acteur te worden. Hij nam les bij Louis de Vries en kreeg uiteindelijk een engagement bij de Nederlandsche Tooneelvereeniging, waar ook zijn artiestennaam Van Hoven geboren werd. In september 1927 kwam hij met zijn echtgenote Rika Hopper in de directie van het Rika Hopper Theater.

Jacques David Citroen schreef enkele toneelstukken (onder meer De leugen van Pierrot en Miek), hij exploiteerde een openluchttheater in Bilthoven en hij speelde bij een reeks toneelgezelschappen, onder meer het Gezelschap Louis de Vries, de Nederlandsche Tooneelvereeniging, Hollandsch Tooneel, Gezelschap Rika Hopper, Gezelschap Verkade, De Dietse Spelers, De Hagespelers, Nederlandsch Tooneel en het Joodsch Kleinkunstensemble.

Hij had een rol in de film L‘oeuvre immortelle (1925) van Jules Duvivier. Hij werd tijdens de bezetting door de Duitsers weggevoerd en kwam om in het concentratiekamp Auschwitz.

Theater/Dans

De dubbele deur 158943.jpg

Jacques van Hoven en Rika Hopper in De Dubbele deur, De Hagespelers in het Rika Hopper Theater, 1934. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN.

Voor een overzicht van alle voorstellingen van Jacques van Hoven zie: Alle voorstellingen van Jacques van Hoven

Externe Links

Bronnen