De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Jacques Reule

Unknown.png

NaamJacques Reule
Geboren
"'s-Gravenhage, 17 november 1879" contains an extrinsic dash or other characters that are invalid for a date interpretation.
's-Gravenhage, 17 november 1879
Overleden
"'s-Gravenhage, 24 november 1954" contains an extrinsic dash or other characters that are invalid for a date interpretation.
's-Gravenhage, 24 november 1954
Beroep[[Beroep::Acteur, leraar]]

Biografie

Geboren: Reule, Jacobus Johannes Laurens

Jacobus Johannes Laurens Reule deed eindexamen in 1907 en debuteerde vervolgens bij de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.). Daarna sloot hij zich aan bij het Verenigd Rotterdams Hofstad Toneel, van 1932 tot 1935 werkte hij bij Cor Ruys, en daarna vertolkte hij alleen gastrollen en voordrachten. Hij kreeg vooral bekendheid door zijn jeune premier rollen. Zijn voornaamste rollen waren: Arend in de "Gysbreght", Cassio in "Othello", Orsino en de Nar in "Driekoningenavond", Oberon in de "Midzomernachtsdroom", Christian in "Cyrano de Bergerac". In 1950 heeft hij nog eens opgetreden bij het 75-jarig bestaan van de Toneelschool als Karl Heinz in "Oud Heidelberg" van Wilhelm Meyer-Forster. Er hangt een geschilderd portret van hem in de Stadsschouwburg. (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Jacques Reule kwam in 1907 van de toneelschool en debuteerde bij de KVHNT, waar hij 17 jaar bleef werken. Hij kreeg vooral bekendheid door zijn jeune premier rollen. Tot 1938 was hij verbonden aan diverse gezelschappen, daarna speelde hij alleen gastrollen en gaf hij voordrachten. Hij heeft privé toneellessen gegeven aan tal van jonge collega's en was zelf als acteur actief tot 1950. In dat jaar speelde hij t.g.v. het 75-jarig bestaan van de toneelschool in Amsterdam nog eens Karl Heinz in "Oud Heidelberg" van Wilhelm Meyer-Förster biografietje.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Jacques Reule

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen