De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJacques Halland
Volledige naamFraenkel, Hieronymus Manfred
Geboren15 mei 1910
Hamborn
Overleden8 februari 2000
Amsterdam
BeroepMusicus, Cabaretier
DisciplineKleinkunst
TrefwoordenCabaret

Biografie

Jacques Halland (1919-2000) was een uit Duitsland afkomstige pianist en cabaretier; hij overleed op 8 februari 2000 en werd als Jerome Fraenken op 15 mei 1910 geboren in het Duitse Hamborn. In 1927 vertrok hij naar Parijs en studeerde aan het Parijse conservatorium piano, waar hij ook als acteur, kapelmeester en controleur bij het Jiddische theater werkte en later ook in Brussel. In Parijs en Brussel begeleidde hij wereldsterren als Mistinguett, Edith Piaf en Jeannette Macdonald op de piano. In dezelfde jaren leerde hij zangeres Baby Harrison kennen, met wie hij trouwde. Het echtpaar noemde zich vanaf dat moment Jacques en Jossy Halland. Beiden kregen engagementen in heel Europa en kwamen in 1950 naar Nederland, waar het echtpaar in Amsterdam het theatercafé Le Refrain in de Kinkerstraat begonnen. Negen jaar later openden ze het Jiddische cabaret Li-La-Lo in hun woning aan de De Clercqstraat. Zie ook wikipedia in het Duits.

Toen Jossy Halland in 1986 overleed, vreesde haar man dat ook aan het Li-La-Lo-cabaret een eind was gekomen. Maar een paar jaar later vond Jacques Halland in de Amsterdamse zangeres Marika Nardi een nieuwe muze. Met haar komst werd het Jiddische cabaret nieuw leven ingeblazen. Zie Het Jiddische Cabaret LiLaLo. Jacques Halland werd 89 jaar.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor het schrijven van de liedteksten

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Bronnen