De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Jacqueline Royaards-Sandberg 66094.jpg


Vervaardiger: Lizzy Ansingh, 1920. Collectie TIN

NaamJacqueline Royaards-Sandberg
Volledige naamJkvr. Jacoba Philippina Sandberg
Geboren27 oktober 1876
Pamekassan
Overleden30 maart 1976
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToenl

Biografie

Jacqueline Sandberg kreeg haar opleiding aan de Frankfurter Theaterschule, de School voor Vocale en Dramatische Kunst o.l.v. Cateau Esser, en in Parijs bij Mme. Segond-Weber. Zij debuteerde in 1901 als Emilie in "Een winteravondsprookje" van Shakespeare, speelde o.m. door haar huwelijk in 1903 met Willem Royaards en de geboorte van kinderen enige tijd niet, maar hervatte haar loopbaan in 1906.

Met uitzondering van de kultuurkamerjaren speelde zij tot 1961 regelmatig, later (zelfs op zeer hoge leeftijd) nog enkele gastrollen. Zo speelde zij op 95-jarige leeftijd nog bij het Amsterdams Toneel in "De liefdes van Cass McGuire".

Naast het toneelspelen heeft zij ook voorgedragen en geregisseerd. Op 2 januari 1933 vierde zij haar 25-jarig jubileum als Badeloch in "Gijsbreght van Aemstel", zij speelde volgens de lezers van het Theaterjaarboek in 1958/59 de beste vrouwelijk bijrol ("De zwanen van de Theems") en in 1967 ontving zij de Zilveren medaille van de Stad Amsterdam.

Na haar dood (zij werd 99 jaar!) gaven de Erven Thomas Rap haar "Herinneringen" uit en "Ik heb je zoveel te vertellen", een bundeling van brieven van en aan Jacqueline Royaards-Sandberg.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de premières van voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Bronnen