De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJacqueline Gelderman
BeroepActeur

Biografie

Jack zwartwit.jpg

Opgroeiend in een muzikale familie, speelde Jacqueline Spaans-Gelderman piano en kreeg ze vanaf haar 13e klassiek zangles van Cornelis Hoek. Op haar 15e kwam ze als junior zangeres bij semi-prof Revuegezelschap The Riverside Follies te Gorinchem en danste ze in het ballet. Daar speelde ze 2 jaar in diverse shows en optredens, ook als solozangeres.

Vanaf haar 19e werkte ze o.a. met Theu Boermans aan de totaal-theaterproductie “Storm en Drank” van Stichting Cervelaat te Utrecht, waarna ze speelde in grote-zalenproductie “Hart”, onder regie van Paul Vermeulen Windsant. Deze productie behelsde de vijf meest bekende toneelstukken van Anton Tsjechov. Ze speelde o.a. de rol van Sasha in het stuk “Ivanov”.

in: Storm en Drank

In de jaren daarna trad ze af en toe op als zangeres in diverse radioprogramma’s en sprak ze teksten en stemmetjes in voor multimedia-producties. Ze maakte korte tijd deel uit van Barbershopkoor Mixed Voices te Vianen, als sopraan en als stemcoach. Ook was ze achtergrondzangeres bij optredens van Lee Towers.

Jacqueline Gelderman

Na een lange periode van relatieve stilte, was Jacqueline in 2009 weer op de planken te zien bij amateurtheaterwerkgroep Zpinazie te Zoetermeer in enkele theaterproducties. Ze volgde musicalzanglessen bij Ella Dijkhuizen en nam deel aan diverse optredens van het CKC te Zoetermeer.

Jacqueline volgde de opleiding tot Docerend Musicus aan de Schumann Akademie, te Utrecht (deeltijd conservatorium), hoofdvak klassieke zang, met zangles van Martine de Jong en zangmethodieklessen van Hannah Ybeles Smit. In juni 2015 sloot zij Deel I succesvol af.

Inmiddels heeft Jacqueline een privézangpraktijk waarin zij pop, licht en klassiek zangles geeft aan beginners en gevorderden en verzorgt zij zangcoaching en workshops bij diverse theatergezelschappen. Voor kinderen in het basisonderwijs ontwikkelde zij de AMV cursus Noten Kraken.

Jacqueline is lid van de Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen.

Theater/Dans

Zie Voorstellingen Jacqueline Gelderman

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

www.robinmuzieklessen.nl

Bronnen

TIN Productiedatabase