De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jacoba van der Pas (1895-1956) was een Nederlands danspionier. Zij richtte in Den Haag een dansschool op waarin de vrije dans van Isadora Duncan werd verspreid.

Biografie

Jacoba van der Pas gaat al als jong meisje naar de Tanzschule in Grünewald, bij Berlijn, waar zij wordt opgeleid in de moderne dans. Nadat zij in 1907 is teruggekeerd in Den Haag begint zij, financieel en organisatorisch geholpen door haar ouders, een eigen studio en school, hoewel zij pas dertien jaar oud is. Daarnaast geeft zij solo-avonden voor de Haagse elite. Haar oudere zusje Helena van der Pas zal haar vaste partner worden op de dansschool. De school trekt veel leerlingen uit de elite van Den Haag. Onder haar leerlingen bevinden zich de later bekend geworden Angèle Sydow en Richard Vogelensang (artiestennaam Iril Gadescov).

Voor zover bekend zijn de zusjes van der Pas de eersten in Nederland die een opleiding begonnen om de vrije dans van Isadora Duncan te verspreiden.

Jacoba van der Pas trouwt met journalist Bob Landré. Wanneer hij buitenlands correspondent wordt te Berlijn, verhuizen ze naar Duitsland. Omstreeks 1920 wordt daarom de school gesloten.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen

  • Eva van Schaik, Op gespannen voet. Geschiedenis van de theaterdans vanaf 1900, Bussum 1981.